Temat: [Mondeo 2014- ] Poprawiony 1.5 ecoboost
View Single Post
Stary 29-04-2025, 14:19   #1
bolonbabolon
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Domyślnie Poprawiony 1.5 ecoboost

Dzień dobry,
Mam na oku Mondeo mk5 z silnikiem 1.5 ecoboost i automatyczną skrzynią, produkcja październik 2018. Wg sprzedającego 3 tysiące km temu został wymieniony silnik w ASO ze względu na wypalenie zaworu który uszkodził tuleję (?). Czy mogę zakładać, że założony został silnik z blokiem bez tych nieszczęsnych nacięć między cylindrami? Czy jest możliwość jakoś to zweryfikować? Jeśli nie mam możliwości zweryfikować tego sam to czy w ASO będą wiedzieli. Planuję się wybrać z nim do serwisu celem sprawdzenia (choć to nie ten sam serwis w którym nastąpiła wymiana). Silnik jest jeszcze na gwarancji (dodatkowo auto ma jeszcze gwarancję Ford 12) ale planuję długoterminowe użytkowanie wiec dobrze byłoby wiedzieć czy jest to jednostka potencjalnie problematyczna.

Interesuje mnie też temat tłoków które również podobno lubiły pękać oraz kolektora dolotowego z odpływem oleju. Czy te tłoki były w trakcie produkcji jakoś wzmacniane i czy przy wymianie zakładają silnik poprawiony czy w wersji takiej jaki był? Kolektor to osobny temat ale przynajmniej tu można zweryfikować.
bolonbabolon jest offline   Odpowiedź z Cytatem