Temat: [Ogólne] aktualizacja dla sync 3
View Single Post
Stary 04-05-2025, 00:06   #2110
robertvelkosciej
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo MK5 Vignale
Silnik: 2.0 Diesel 180 KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: aktualizacja dla sync 3

Cześć forumowicze i miłośnicy Forda. Jestem nowym członkiem tego zacnego forum. Szukam rozwiązania problemu związanego z aktualizacją systemu Sync 3. Równo tydzień temu kupiłem Ford Mondeo Mk5 z 2018 r. w wersji Vignale. Przesiadłem się na niego z leciwego 25 letniego Passata więc cały czas czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Zarejestrowałem się na stronie internetowej Forda i po wpisaniu mojego nr VIN pobrałem na pendrive aktualizację dla systemu Sync 3. Poprzedni właściciel samochodu tego nie robił. Po aktualizacji wszystko działało poprawnie. Po powrocie do domu ponownie zarejestrowałem się na stronę Forda aby zobaczyć czy jest następna aktualizacja. Pokazało mi że tak więc wgrałem aktualizacje na pendriva. Po kolejnej aktualizacji mój system zaczął się bardzo zacinać. Ekran dotykowy działa z opóźnieniem, mapy ładują się bardzo powoli a po załadowaniu sygnał GPS nie jest odwzorowany dokładnie na drodze (czasami wraca). Taki stan utrzymuje się od dwóch dni. Resetowałem system miękko i twardo. Próbowałem ponownie przeprowadzić instalację systemu. Nic nie pomaga. Jestem totalnym laikiem i dopuszczam że mogłem popełnić sporo błędów:

1. Za pierwszym razem nie spojrzałem na numer aktualizacji. Gdy pobierałem aktualizację po raz drugi było napisane na stronie Forda że jest to aktualizacja z wersji 2.3.17109 do 3.0.23219. Zastanawiam się czy przez przypadek nie próbowałem aktualizować dwa razy tej samej wersji.
2. Podczas drugiej aktualizacji wyjeżdżając z miasta zorientowałem się że mam mało paliwa i podjechałem na stację benzynową i zgasiłem silnik zanim aktualizacja dobiegła do końca. Po odpaleniu silnika aktualizacja się wznowiła ale nie wiem czy to nie spowodowało jakiegoś błędu.
3. Po dwóch dniach w czasie podróży połączyłem Sync z Internetem i i na stronie Forda zobaczyło, że przeprowadziłem aktualizację systemu. Otworzyło mi to możliwość pobrania aktualizacji do map. Pobrałem ją na pendriva ale nie wiem czy przy tych problemach instalować aktualizację w samochodzie.

Proszę poratujcie i napiszcie czy jestem w stanie rozwiązać problem zacinania się systemu Sync 3 osobiście ze wskazówkami z Waszej strony czy mam szukać fachowca? Pozdrawiam serdecznie
robertvelkosciej jest offline   Odpowiedź z Cytatem