View Single Post
Stary 04-05-2025, 12:51   #1
RicardoP
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie 1.5 tdci awaria silnika zatarty wał korbowy

Cześć,
chciałem się poradzić w związku z awarią silnika w moim aucie FF Mk3 2015 1.5 tdci. Niedawno zaświeciła się kontrolka sinika, auto i tak było umówione na dobijanie Klimy więc pojechało do warsztatu.
Diagnoza błąd DPF, informacja: trzeba zrobić wypalanie DPF, ok robimy. Dzień później telefon że mechanik nie podejmie się wypalania bez sprawdzenia wtryskiwaczy ponieważ boi się że dojdzie do uszkodzenia ponieważ dziwnie brzmią, po wyjęciu wtrysków okazało się że nie jest tak źle jeden na zielono, trzy na zółto ale w stanie dopuszczalnym do dalszej eksploatacji. Procedura wypalania została przeprowadzona, klima naprawiona (wymiana chłodnicy) auto do odbioru. Po odbiorze samochodu postanowiłem się nim troszkę przejechać niestety po 2 km auto zaczęło słabnąć, silnik wpadł w bardzo mocne wibracje a jego praca wskazywała na poważną awarię. Auto na hol i z powrotem do warsztatu z nadzieją że nie podpięli jakiś kostek. Po sprawdzeniu auta okazało się że wszystko zostało odpowiednio zrobione a szlak trafił dół silnika (obrócona panewka). Tak wygląda historia.
Pytanie do was ponieważ dostałem informację że właściwie to nie ma na rynku odpowiednich panewek (jakby producent nie przewidział szlifu wału) najlepiej wymienić silnik na jakąś używkę, można ewentualnie spróbować oddać wał do szlifu ale nie wiadomo czy będzie z tego jakiś rezultat.
Koszt silnika + pompa olejowa + robocizna wyjdzie pewnie koło 8000.
Podobno mam strasznego pecha bo w tych silnikach przy tak małym przebiegu (114 000 km) to się praktycznie nie zdarza.
Pytanie co w tej sytuacji jest bardziej opłacalne, i co przyniesie lepsze rezultaty?
Znalazłem też na Alle... wał korbowy z korbowodami i panewkami z demontażu w dobrym stanie, czy jest szansa że da się to założyć w takiej sytuacji i będzie hulać?
Z góry dzięki za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam
RicardoP jest offline   Odpowiedź z Cytatem