View Single Post
Stary 04-05-2025, 20:06   #7
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: 1.5 tdci awaria silnika zatarty wał korbowy

Cytat:
Napisał RicardoP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czy mogę wstawić link do aukcji
Takich linków jest na forum sporo, więc nikt nie zrobi problemu, ale podejrzewam, ze chodzi o ten zestaw za 1400 z "alle". Napisałbyś więcej detali, bo trzeba się domyślać. Zapewne obróciło na korbie, bo inaczej nie było by tematu. Jaki kod silnika, bo może jest nadzieja na nowe panewki lub inne pomysły? Z Dieslami mam styczność raczej w pojazdach użytkowych prywatnie jak widać benzyny, ale z tym brakiem panewek do tego silnika to coś mi tu nie pasuje. Używany wał, po kupnie można oddać przed założeniem do szlifierza, pomierzyć, zapolerować i będzie wiadomo co się kupiło. Jak wał będzie złomem, to zdaje się jest coś o zwrotach, rekojmiach i inne. To działa. Do silnika z RVI musieliśmy kupić wał + panewki (sputter) nominalne, ponieważ panewki na I szlif tego typu (tylko serwis), kosztowały więcej niż nominały + wał + sprawdzenie wału i polerowanie czopów. W tym silniku nic nie obróciło, ale nieco pojeździł na oleju przekładniowym. Takie rzeczy także się zdarzają i oczywiście winnego nie zanaleziono.

Cytat:
Napisał Godfrey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zaciekawiło was że motor się zatarł po wyjeździe z warsztatu .
Rzeczoznawca i niech ocenia czy mogło dojść do uszkodzenia motoru poprzez nieprawidłowe procedury naprawy .

Choć teraz warsztat mógł usunąć dowody winy czyli rozrzedzony olej
Mleko się rozlało i szkoda czasu na dociekanie kto zawinił. Na tym etapie nic to nie zmieni. Lepiej ten czas poświęcić na znalezienie sensownego rozwiązania problemu.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem