Temat: [Focus 2008-2011] Halogeny i DRL w jednym
View Single Post
Stary 07-05-2025, 08:00   #33
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Halogeny i DRL w jednym

Zabieram się do tego moda jak pies do jeża. Powodem jest fakt, że nie wiem co siedzi w modułach dostarczanych przez duolight. Najchętniej bym je pominął i zasilił lampy bezpośrednio z tego co wystawia GEM. Niestety dystrybutor powiedział mi, że 12V podane bezpośrednio na ledy to za mało, żeby je odpalić. Wychodzi więc, że w modułach siedzi przetwornica DC/DC. I to może być powodem zakłóceń EMC, a to jest moje największa wątpliwość, bo producent nie deklaruje zgodności z normami EMC, jedynie chwali się homologacją dopuszczającą do ruchu drogowego.

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na tym GEM, który posiadasz w pozycji Auto, czujnik światła włącza ksenony, czyli mijania, jak uzna to zastosowane. Dołożone DRL zapalone zostaną po włączeniu zapłonu z tzw. (15-tki) i GEM nic o tym nie będzie wiedział, bo i skąd. Włączenie świateł czy to Auto, czy tez ręcznie wygasi DRL, bo taka jest ich konstrukcja.
Rozumiem Twoje sugestie, jednak to zadziała tylko gdy moduły sterujące zostaną użyte tak jak producent to przewidział, a ja chcę się ich pozbyć, co pewnie mi się nie uda. Choć ktoś na forum alfaholików pisał, że zastąpił je przekaźnikiem...

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam piszesz że Ford zastosował jedną żarówkę
Przychodzi mi więc jeszcze jeden pomysł do głowy. Zostawić oryginalne lampy świateł przeciwmgielnych i wykorzystać ją jako zarówno DRL i FOG. Żeby w trybie DRL ograniczyć pobór prądu można wstawić tam H11 LED zamiast zwykłej żarówki. No i znów do sterowania jest potrzebny gem w wersji Dx/Ex.

Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 07-05-2025 o 08:05
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem