Temat: [S-MAX 2006-2015] IVDC - kod błędu U043A
View Single Post
Stary 14-05-2025, 13:12   #14
Dariusz_1961
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: Diesel 2,0
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: IVDC - kod błędu U043A

Temat pokazał się kilka lat temu, ale nie znalazłem rozwiązania, więc powracam do niego. Jestem na forum od kilku dni więc proszę o wyrozumiałość.
Moje auto to Mondeo MK4 2,0 TDCi 163KM z adaptacyjnym zawieszenie.
Kilka dni temu pojawił się komunikat "IVDC usterka". Nie mogę przełączyć rodzaju zawieszenia Comfort, Normal, Sport (jest teraz na Comfort).
Byłym z tym problemem w ASO. Podpieli auto pod komputer i pokazały się błędy:
U043A Błąd komunikacyjny adaptacyjnego systemu odparowania(?). Zakłócenia działania.
C1A0611 Czujnik osi tylnej z prawej strony. Zwarcie do masy.
Powiedzieli mi, że czujnik do wymiany i że uszkodzona jest wiązka i że też do wymiany, ale ponieważ jest niedostępna to nic nie mogą poradzić. Zapłaciłem za "ekspertyzę" kilkaset złotych i wyjechałem z niczym.
Zastanawiam się, że jeżeli jest uszkodzona wiązka, to może czujnik jest dobry, tylko nie ma z nim komunikacji. Podali mi numer katalogowy tej wiązki: 1771719 i czujnika: 1685088. W internecie pod tym numerem czujnika znalazłem Czujnik poziomowania reflektorów (???). Co ma czujnik reflektorów do zawieszenia, nie wiem, być może jednak ma. Proszę o pomoc w tym temacie, może wiecie gdzie można kupić taką wiązkę, lub czy można ją naprawić? Może znacie jakiegoś fachowca godnego polecenia w Warszawie, który mógłby to naprawić i nie zedrzeć ze mnie skóry.
Pozdrawiam
Dariusz_1961 jest offline   Odpowiedź z Cytatem