Temat: [Focus 2018- ] Niskie napięcie akumulatora
View Single Post
Stary 18-05-2025, 11:58   #31
SAR37

Domyślnie Odp: Niskie napięcie akumulatora

Kolega @clubGRANT ma zupełną rację - to nie wina akumulatorów, tylko debilnego algorytmu BMS w Fordach.
Fabrycznie miałem ustawione ładowanie aku na 80% - od nowości, po jednym dniu miałem wrażenie wydłużonego uruchamiania i drżącej budy. Zmieniłem Forscanem na 90% i na dwa lata zapomniałem o aku, a auto stoi „pod chmurką”. Styl użytkowania auta podobny do info z pierwszego postu.
Ostatnio też miałem okazję zrobić trasę ponad 2 tys km i po kilkunastu godzinach jazdy, po nocy, wyskoczył komunikat: „Funkcje zdalne wyłączone, celem oszczędzania baterii”.
Kolejna długa trasa i po jednym dniu bezczynności auto ledwo odpaliło przy piątej próbie.
Pojechałem do sklepu z akumulatorami i tam zrobili długi test z rozładowaniem i pomiarami napięcia - efekt: wg nich aku w dobrej kondycji (4 rok!).
Podładowałem aku do max, zmieniłem Forscanem stopień naładowania na 95%, wyczyściłem dokładnie klemy i jest OK (pomimo niskich temperatur).
Myśle, że to właśnie BMS robi takie psikusy, bo nie używam dodatkowych urządzeń typu wideorejestrator czy antykuna oraz podgrzewania foteli czy szyb (obecnie).
Jako ciekawostkę podam, że kolega ma 1,5 roczną Kugę, którą robi tygodniowo wiele odcinków pozamiejskich, po 50-70 km i już drugi akumulator wymieniali mu na gwarancji….
  Odpowiedź z Cytatem