Temat: [Focus 2018- ] Ładowarka indukcyjna - dołożenie
View Single Post
Stary 19-05-2025, 13:58   #77
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Ładowarka indukcyjna - dołożenie

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Sygnał LIN uruchamia ładowarkę.
To nie jest LIN. Jest to jakiś sygnał "komunikacyjny", ale nie LIN. Wszystkie LIN z BCM opisane są jako "LIN n", a ten sygnał opisany jest podobnie jak sygnały klamek itp.
WACM komunikuje się po HS3-CAN i nie bardzo widać po co miałby mu być LIN jeszcze...
Natomiast widać, że WACM zasilany jest "HOT ALL TIMES", więc potrzebuje bez wątpienia jakiegoś sygnału "po zapłonie" by włączyć funkcję ładowania. Nie jest wykluczone, że ten sygnał WACM bierze z komunikatu na magistrali HS3-CAN (analogicznie jak Sync3...). Tego nie pamiętam teraz...
Sama "funkcja ładowania" - jak we wszystkich ładowarkach indukcyjnych - jest "samosterująca" - wykrycie indukcyjności cewki "odbiorczej" uruchamia prąd ładowania w cewce "ładującej".

@dudijack - Tak czy inaczej, trzeba ten sygnał podlączyć do BCM (sprawdzając, czy w BCM jest stosowny pin...

EDIT
================

@lukaszooo @dudijack - sprawdziłem na mojej "zalegającej" ładowarce WACM i na moim "starterze" - wystarczy ladowarkę zasilić i podłączyć do HS3-CAN. Bez żadnego konfigurowania. Bez podłączania tego sygnału "sterującego" (kabelek był "w powietrzu").
WACM włącza funkcję ładowania w oparciu o komunikat na HS3-CAN. Dyskutowany powyżej "sygnał" najprawdopodobniej jest sygnałem zwrotnym do BCM - po co, to oddzielna kwestia...

BTW - więc dobrze pamiętałem, że bez problemu testowałem tego mojego WACM "na stole" bez żadnych "ambitnych instalacji"...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WACM.jpg (89.9 KB, 21 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg WACM1.jpg (46.5 KB, 21 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-05-2025 o 14:20
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem