Błąd P0300 - wypadanie zapłonu - 2.0 Duratec HE
Dzień dobry,
piszę z prośbą o pomoc w problemie z samochodem - Ford Mondeo 2009 r., 2.0 145KM benzyna (od 2023 r. LPG), ok. 180kkm przebiegu,
salon Polska, jestem 3 właścicielem, pełna historia serwisowa ASO do 2023 r.
Problem dotyczy błędu P0300. Samochód kupiłem z tym błędem.
Od poprzedniego właściciela wiem, że w ASO kazali wymienić katalizator i ten katalizator został wymieniony, ale na zamiennik poza ASO.
Po moim zakupie (11.2023 r.) został wykonany pełny serwis olejowo-filtrowy z płukankami magistrali olejowej i układu chłodzącego.
Wymienione zostały również świece na Denso IT20TT.
Dodatkowo przeczyściłem przepustnicę i zawór EGR, który otrzymał nową, oryginalną uszczelkę.
Ostatnio została wymieniona sonda lambda przed katalizatorem na Bosch 0258986777.
Zmienione zostały również wszystkie cewki na NKG 48063.
Po wykasowaniu w komputerze, błąd powraca po maksymalnie 1 dniu.
Z dziwnych symptomów mogę wymienić:
- szalejące wszystkie czujniki powietrza na stacji diagnostycznej podczas badania technicznego,
- na zimnym silniku opadające (falujące) obroty przy dojeżdżaniu do skrzyżowania po wciśnięciu pedału sprzęgła (nie zawsze),
- spora ilość oleju na dnie kolektora dolotowego (zaobserwowałem to podczas czyszczenia przepustnicy).
Samochód ma założoną obecnie instalację gazową, ale błąd występował przed jej montażem i pojawia się niezależnie od źródła paliwa.
Przed założeniem instalacji zostały sprawdzone luzy zaworowe, które mieściły się w wymaganych wartościach.
Ostatnio podczas przeglądu instalacji gazowej, zrobiliśmy z pracownikiem serwisu jazdę testową z podpiętym komputerem i nie stwierdzone zostały nieszczelności układu.
Bywa, że ikonka Check Engine samoczynnie znika lub zapala się bez jakiegokolwiek szarpnięcia silnikiem itp.
Następne kroki jakie chciałbym podjąć, kieruję w stronę kolektora z olejem, drugiej sondy za katalizatorem oraz przewodów cewek.
Proszę o pomoc, być może ma ktoś doświadczenie z takim błędem w tym konkretnym silniku (a występował w wielu modelach Forda, Volvo i Mazdy).
Pozdrawiam
|