View Single Post
Stary 22-05-2025, 14:17   #16
pablo183
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: focus mk3
Silnik: 1.6 / 125km
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6 125km nie odpala - błąd B10C0 - Zasilanie pompy paliwa

Parę uwag — może się komuś przydadzą na przyszłość.

Na wstępie chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy pomagali — <piwo> dla Was!

1. Instalacja LPG – STAG QNEXT Plus
Mam instalację gazową AC STAG QNEXT Plus.
Auto można odpalić w trybie awaryjnym (na gazie):
- Włącz zapłon, przytrzymaj przycisk centralki LPG, aż usłyszysz kilka piknięć i kontrolka przestanie migać.
!!!Uwaga!!!: jeśli wcześniej długo kręciliśmy i napięcie spadło, to tryb awaryjny może nie zadziałać!
2. Zworka (Sigma) – szybki dostęp
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.https://zapodaj.net/plik-T1wKKPD0Gw
Tu można łatwo sprawdzić napięcie i przetestować pompę:
- Sprawdzić, czy dochodzi napięcie z BCM (np. test żarówką - Żarówka zapala się na 1-2 s i gaśnie),
- Podać 12V bezpośrednio na pompę (np. z akumulatora, pamiętajcie o bezpieczniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
3. Pompa paliwa – dobór tylko po VIN i to w ASO
Zadzwońcie do ASO i podajcie VIN – tylko wtedy dostaniecie właściwy numer OE.
W moim przypadku sklepy polecały mi złą pompę (Bosch 0 580 200 05Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Też pytałem się czata GPT, ale i on uparcie twierdził to co sklepy...
Prawidłowa to: Bosch 0 580 200 056 (potwierdzone w ASO i katalogu Bosch).
4. Pompa martwa, ale...
Po odpięciu wtyczki i przewodu paliwowego z pompy, chlupnęło benzyną z wężyka – było jeszcze ciśnienie w układzie.
5. Otwór rewizyjny – zrobiony
Zdecydowałem się na zrobienie otworu rewizyjnego w podłodze – łatwy dostęp do pompy bez demontażu zbiornika.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.https://zapodaj.net/plik-ldTG9Flml5

Ostatnio edytowane przez pablo183 ; 22-05-2025 o 16:01
pablo183 jest offline   Odpowiedź z Cytatem