1.0EB nie grzeje kabiny
Witam serdecznie.
W trakcie szukania odpowiedzi na moje obecne problemy z autem, natknęłam się na to forum i postanowiłam spróbować
Posiadam ford focus Eco boost 1.0 z roku 2014. Od około tygodnia auto wydawało dziwny dźwięk - mechanik stwierdził że to początki łożyska po stronie kierowcy, naprawa umówiona na 15.06
Wszystko było okej, aż do wczoraj kiedy wieczorem auto przestało grzać kabinę...
Patrząc na to, że to kolejny problem w tak krótkim czasie zaczynam panikować. Ciężko u nas znaleźć mechanika, który ma czas na już (z reguły jest to tydzień - dwa oczekiwania).
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób początkowego sprawdzenia, co może być przyczyną bez udziału mechanika.
Obecny stan:
- brak kontrolek ostrzegawczych
- wskaźnik temperatury auta znajduje się w takiej samej pozycji jak zwykle (nie skacze, trzyma się stabilnie podczas jazdy)
- z klimatyzacją czy nie, jest dokładnie tak samo
- ustawienie temperatury max (26 stopni) daje po kilku minutach uczucie ciepła, ale nie jak zwykle. Czuć może jakbym ustawiła wcześniejsze 18-19 stopni
- płyn chłodniczy w normie, nie zauważyłam żadnych wycieków
Zastanawiam się czy stawiać auto pilnie na serwis na sprawdzenie - jak już wspomniałam mechanicy w mojej okolicy mają terminy zapełnione na 2 tygodnie w przód więc naprawa i tak pewnie będzie musiała poczekać, czy jazda z powyższymi objawami jest względnie bezpieczna, by przeczekać do umówionej wizyty 15.06
Jakiekolwiek porady odnośnie sprawdzenia, potencjalnego źródła itd, będę ogromnie wdzięczna. Dodam, że jeśli chodzi o samochody, jestem totalnie zielona w temacie niestety
Pozdrawiam
|