Odp: Kierunek obiegu plynu chlodzacego 2.0 duratec
Metoda macana Czyli wydarłem puszkę z filtrem aby mieć dobry dostęp do weza z prawej strony i trzymam jedna rękę na wężu z prawej strony a druga z lewej i teoretycznie po otwarciu się termostatu ciepły waz powinien się zrobić z lewej strony a prawym powinna popłynąć jeszcze zimna woda z chlodnicy. Niestety tym sposobem zauważyłem że dolny wąż Czyli teoretycznie odpływ z chlodnicy jest cały czas gorący a nawet później ciężko mi go utrzymać bo parzy, wąż od strony termostatu robi się ciepły z kierunku chłodnica do termostatu, wąż trzymałem raz przy samym prawie wejściu do chlodnicy (był bardzo cieply) ale parę centymetrów w dół na tym zakręcie (zalamaniu) już bym zimny, im bliżej termostatu to tym chłodniejszy więc ciepły plyn płyną z chlodnicy w stronę termostatu a nie odwrotnie.
Ta metoda sprawdzania wydaje mi się że zasilanie chlodnicy mam z prawej strony na dole a powrót do silnika góra co jak dla mnie jest odwróconym przepływem, w innych autach miałem właśnie że góra to zasilanie w ciepły plyn a dołem powrót już schłodzonego.
|