Temat: [Focus USA] 2015 ,Check-in i poszarpuje
View Single Post
Stary 30-05-2025, 17:38   #1
jaca64
ford::amateur

Imię: Jaca
Model: Focus Mk1
Silnik: była 1.6 benzyna teraz 2.0+LPG
Rocznik: 2002 ,2015
Domyślnie 2015 ,Check-in i poszarpuje

Witam. Szukam podpowiedzi w rozwiązaniu problemu. Kupiony w 2024 FFocus Mk3 SE 2015 benz.2,0;160PS, sprowadzony z USA. W 2023r.dołożono LPG IDEA ALEX/Shark 1500.Poprzedni właściciel nie dokonywał zalecanych okresowych przeglądów instalacji. Spalanie LPG na spokojnie 7,5 do bardziej dynamicze 8,5
Od zakupu się pali Check-in W momencie przyśpieszania (szczególnie dynamiczne wyprzedanie ) zaczyna migać, później już pali się na stałe. Na wysokich obrotach i biegu wyczuwalny jest spadek mocy. Silnik długo ciągnie na obrotach by zmienić najwyższy bieg. Mechanik (nie gazownik) powiedział, że przy podwyższonych obrotach "wypada jedna cewka" . Teraz, od jakiegoś czasu przy wolnym ruszaniu lub na niskich obrotach kilka razy szarpnie i później już jest ok. Zdarza mu się też, że przy powolnym podnoszeniu obrotów jest pojedyncze szarpniecie jakby zadławienie.
Mam świadomość, że diagnozowanie na odległość jest bliskie wróżeniu z fusów i tylko na warsztacie będzie można coś powiedzieć. Jestem z południa lubuskiego więc mogę podjechać na Wielkopolskę czy Dolny Śląsk (Wrocław) - możecie kogoś polecić ?

Ostatnio edytowane przez SRS ; 30-05-2025 o 18:21
jaca64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem