View Single Post
Stary 31-05-2025, 08:05   #7
Minoris
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb + podtlenek LPG xd
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Kierunek obiegu płynu chłodzącego 2.0 duratec

Przegrzewa się silnik teoretycznie, w ciągu miesiąca najpierw rozwaliło mi króciec z prawej strony co wchodzi w niego czujnik temperatury a po jego wymianie z 3 tyg później rozerwało weza co łączy ten króciec z dołem chlodnicy.
Mechanik który szukał przyczyny stwierdził że komputer widzi 90 st a termometr którego uzywa do diagnozy pokazywał 110st.
Zacząłem czytać o odwróconym obiegu i jest to możliwe gdy jakiś przewód jest nie drożny, uszkodzona UPG ( test zrobiony 3 razy i za każdym razem wychodził negatywnie - brak spalin w ukladzie), uszkodzenie pompy wody.
Teraz mam jeszcze dziwne odczyty na C+ (mam zrobiona aktualizacje i widzę normalnie temp na wyswietlaczu), temperatura idzie normalnie do góry, do środka dmucha ciepłe powietrze, dochodzi do powiedzmy 94 st i nagle spadek np do 6 st, za kilka sekund wskakuje 70st i tak w kilka sekund skacze, wiatrak się załącza itp. Czujnik temperatury wymieniony.
Z tych dziwnych objawów szukam właśnie jakiegoś mechanika w swoich okolicach (założyłem również temat na ten temat)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20250530-085509_FORScan Lite.jpg (97.5 KB, 14 wyświetleń)
Minoris jest offline   Odpowiedź z Cytatem