View Single Post
Stary 09-06-2025, 11:24   #1
traper2000
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Kuga MK2
Silnik: 1.5 Ecoboost 176KM
Rocznik: 2018
Domyślnie P0420 - Skuteczność układu katalizatora poniżej wartości progowej (rząd cylindrów 1)

Cześć,
Mam Kugę z 2018 w benzynie 1.5EcoBoost i przebieg 104tyś. Na początku grudnia 2024, przy przebiegu 99300 złapałem błąd P0420 - Skuteczność układu katalizatora poniżej wartości progowej (rząd cylindrów 1). Pojechałem do mechanika, który podpiął sie kompa, sprawdził parametry czujników i powiedział że wszystko jest OK. Minęło z 3 tygodnie i błąd znowu powrócił. Kupiłem 2 razy dodatek Liquid molly do czyszczenia katalizatorów, ale na nic się nie zdało. Od tamtej pory minęło 6 miesięcy i błąd regularnie powraca. Aktualnie mam przebieg 104tyś i kontrolka check engine oraz bład P0420 pojawia się regularnie co 2 tygodnie i zawsze w sobotę. Tak, wiem że to dziwne ale tak się dzieje już 5 raz pod rząd. W międzyczasie byłem u 2 mechaników i wg nich wszystko jest ok! Silnik nie traci ani nie stracił ani trochę mocy. Po skasowaniu błędu jeżdżę 2 tygodnie i w tym czasie mogę mu dać po garach i nic sie nie dzieje. Mogę na autostradzie cisnąć do maxa, albo ruszać w trybie sport z pedałem w podłodze i nic się nie dzieje. Nagle w sobotę jadę spokojnie rano na zakupy i tu nagle zapala się check. Czy macie jakieś pomysły co mam zrobić bo nowy kat to 13tyś PLN, a nie wierzę że ten w moim aucie jest jakiś uszkodzony. Może znacie jakiś dobry warsztat na Dolnym Śląsku, który zna się na rzeczy?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
traper2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem