Cytat:
w ecatcie jest mowa o trzech antenach w przypadku smaxa - tunel, zderzak i tylne siedzenia
|
W S-Max są 3 anteny wewnętrzne (kokpit -> pod nagrzewnicą, tunel środkowy -> pod popielniczką dla pasażerów 2. rzędu i wykładzina pomiędzy fotelami 2. i 3. rzędu -> pod fotelami 2. rzędu), 1 antena zewnętrzna (zderzak tylny -> na belce zderzaka) oraz są anteny w każdym zamku drzwi.
Cytat:
mam bezkluczykowy start od poczatku
|
Ok. Teraz wiadomo więcej. Jak był fabryczny Ford Power (bezkluczykowy rozruch), to zapewne są obecne anteny kokpitu (pod nagrzewnicą) i na końcu tunelu (pod popielniczką dla pasażerów 2. rzędu).
Cytat:
ta antena przeznaczona do tylnych siedzen rozni sie od pozostalych
|
Tak. Trzecia antena wewnętrzna jest inna i wygląda tak, jak na poniższym zdjęciu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ta antena powinna być zamontowana dokładnie pod fotelami 2. rzędu. Przykleja się ją taśmą dwustronną do blachy podłogi, w miejscu, które jest przygotowane fabrycznie, tzn. miejsce montażu znajduje się m/w na środku podłogi i osłonięte jest wytłoczeniami blachy, w celu ochrony przed zgnieceniem. Żeby przykleić antenę trzeba zdemontować fotele 2. rzędu, unieść dywan i w określonym miejscu przykleić na taśmę dwustronną antenę. Wtyczka od tej anteny powinna być w wiązce głównej, która "biegnie" prawą stroną auta. Istnieje pewne ryzyko (chociaż raczej się to nie ziści), że tego fragmentu instalacji nie będzie. Wtedy trzeba będzie pociągnąć ten kawałek wiązki od modułu RFA/KVM (prawy boczek bagażnika w przedziale "bagażowym") do wyjścia z prawego korytka pod fotelami 2. i 3. rzędu. Jakieś ~1.5 m przewodu (ale nie przewód tu jest problemem, tylko piny do wtyczki przy RFA/KVM oraz wtyczka z drugiej strony) do wykonania.
Cytat:
Gdzieś jak pytalem na portalach aukcyjnych to pisali że w podsufitce ta antena, przeznaczona na tylne siedzenia, powinna sie znajdowac.
|
Handlarze generalnie mało wiedzą, albo piszą to, co im pasuje. W podsufitce znajduje się moduł IRX, który "zbiera" sygnały z różnych nadajników, w tym sygnał z pilotów kluczyków, sygnał z anten TPMS, sygnał z anten Keyless. Ten moduł jest w każdym aucie i nie ma co się nim zajmowac.
PS. Link z wyglądem anteny, który wstawiłem wyżej, to link do aukcji, więc może warto byłoby od razu zakupić. Tylko ważne jest, żeby kupić antenę razem z tą wiązką pośrednią (widoczna też na zdjęciach). Wiązka pośrednia łączy antenę z wiązką główną.
BTW. Aukcja nie jest moja, więc nie robię sobie reklamy. Wkleiłem informacyjnie, ale jak potrzebujesz, to działaj...