FORScan = włączenie dodatkowych opcji
Cześć!
Ostatnio kupiłem sobie adapter vLinker FS i aktywowałem licencję rozszerzoną FORScan, bo chciałem trochę pobawić się ustawieniami w moim Fordzie Focusie ST-Line z 2016 roku (MK3 po lifcie, SYNC 3).
To mój pierwszy raz z FORScanem, ale zaczynam się wkręcać w motoryzacjęi pomyślałem, że fajnie będzie lepiej poznać, co da się zmienić i jakie funkcje są dostępne.
Znalazłem w internecie kilka arkuszy Excel z rozpisanymi adresami AsBuilt dla Focusa MK3 i możliwymi modyfikacjami w różnych modułach – m.in. np. funkcję doświetlania zakrętów, którą podobno można było aktywować w module BCM, linia 726-28-02, ustawiając odpowiednią wartość.
Problem w tym, że u mnie występuje moduł BCMii, i nie mam tej linii adresowej (726-28-02). Ani w edycji AsBuilt, ani w trybie tekstowym – po prostu nie ma tam nic związanego z przeciwmgielnymi czy doświetlaniem.
Zaczynam się zastanawiać, czy to dlatego, że mój Focus jest już po lifcie, i po prostu w tej wersji pewnych rzeczy nie da się już włączyć tak jak w przedlifcie? A może są inne sposoby, inne moduły, albo nowsze rozpiski kodów, tylko ja do nich nie dotarłem?
Jeśli ktoś ma:
- jakąś sprawdzoną rozpisaną listę kodów AsBuilt typowo pod Focusa MK3 po lifcie,
- albo wie, które funkcje są w BCMii i gdzie szukać takich rzeczy jak doświetlanie zakrętów,
to będę bardzo wdzięczny za pomoc! Chciałbym lepiej poznać ten temat i uporać się z problemem.
Ostatnio edytowane przez 3dudek7 ; 20-06-2025 o 15:46
|