Temat: [Focus 2018- ] Skrzynia 8F35. Brak wymiany oleju?
View Single Post
Stary 23-06-2025, 14:46   #3
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Skrzynia 8F35. Brak wymiany oleju?

Na forach w USA można znaleźć informacje o takich, którzy nie robili nic w tej skrzyni. Zwykle można się o tym dowiedzieć przy okazji przebiegu, po jakim trzeba było ją wymienić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaleca się raczej wymianę co 50-60 kkm (statyczna, tj. spuszczenie i dolanie), plus pełna wymiana (dynamiczna) raz na jakiś czas (konkretnie np. tutaj masz taką poradę. przy czym odnosi się do tysięcy mil).
Widziałem informacje o padnięciu takiej skrzyni po 130, 150 tysiącach mil. Było tez 70 tysięcy ztcp, ale zakładam, że to był jakiś wiekszy pech. Ja kupiłem swojego Escape z przebiegiem ok 100 tysięcy mil, i skrzynia nie działała tak, jak powinna. Po trzech statycznych wymianach oleju (dwie od razu, trzecia po 12 kkm) jest ok.
Trzeba pamiętać, że skrzynia nie działa cały czas identycznie tak samo, sterownik adaptuje się do warunków, więc mimo, że masz w środku coraz starszy olej i coraz więcej opiłków, jakoś się to może kulać bez wyraźnego wpływu na komfort jazdy, aż wyjdzie to poza możliwości autokalibracji. Tyle, że wtedy to może mieć już nieodwracalne przełożenie na stan skrzyni.
Oczywiście nie jest powiedziane, że na pewno tak się stanie, jednak intwerwał 240kkm (podany w podręczniku do Escape 2020) jest mocno optymistyczny.
teiksef jest online   Odpowiedź z Cytatem