View Single Post
Stary 25-06-2025, 06:33   #12
halski997
ford::average

Imię: Tomek
Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci 110KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Auto staneło po 50m jazdy , brak kontrolek i nie pali

Witam, transit mk7 2008 rok 2.2 tdci 110KM

Po porannym normalnym odpaleniu ujechałem 50m i auto samo zgasło. Po ponownym przekręceniu stacyjki rozrusznik kręcił ale nie zapaliło. Po kolejnym przekręceniu stacyjki nie pojawiły się żadne kontrolki i rozrusznik już nie zakręcił.

Podmieniłem akumulator i dalej nic

Bezpieczniki wszystkie sprawdzone i są ok, poczytałem trochę i dokopałem się do przekaźnika R6 pod maską w skrzynce bezpieczników. Po jego zmostkowaniu na krótko palcami słychać że prąd idzie na silnik, pokazują się kontrolki i kluczykiem mogę go zapalić ( oczywiście jak trzymam przekaźnik ściśnięty).Po zmostkowaniu przekaźnika i odpaleniu mogę wrócić kluczykiem w pozycje 0 i wyjąc go a auto dalej chodzi. Jak puszcze ów przekaźnik to auto od razu gaśnie i tak za każdym razem.
Wymieniłem przekaźnik na nowy ale nic to nie dało.
Podczas zmostkowania przekaźnika grzał się przewód plusowy świec żarowych do tego stopnia że był gorący i zaczął się lekko dymić. Rozebrałem owe połączenie idące na silnik, wyczyściłem, skręciłem i już jest ok , przewód się nie dymi i jest tylko lekko ciepły.
Wypiąłem też wtyczkę z pompki spryskiwacza szyb przed lewym przednim kołem bo była cała mokra i w środku widzę delikatną szadź

Zapodałem nawet masę z aku w inne miejsce oczyszczone do gołej blachy al dalej nic.

Ma ktoś może jakiś pomysł co mogę sprawdzić jeszcze?

PS: czy po zmostkowaniu przekaźnika R6 i odpaleniu go mogę się nim poruszać np 10km ? celem zjechania do domu?

Ostatnio edytowane przez halski997 ; 25-06-2025 o 06:37
halski997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem