Temat: [Puma 2020- ] Rozładowujący się akumulator
View Single Post
Stary 01-07-2025, 08:42   #16
Ralfberecik
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Kuga
Silnik: 2.5 Hybryda
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Rozładowujący się akumulator

U mnie, w samochodzie żony, sytuacja wygląda następująco:
Puma 2020 ST-Line X jest codziennie parkowana od 5 lat we własnym garażu, w związku z czym nie ma potrzeby jej zamykania. Samochód generalnie "jest jeżdżony" 5 dni na 7 i robi na taki dzień do 10km.
Do marca br. nie było żadnego problemu, chociaż pojawiały się od czasu do czasu jakieś komunikaty o problemach z prądem, aż pewnego ranka po włożeniu kluczyka samochód ciemny, totalne zero reakcji.
Podłączony woltomierz pokazywał niecałe 4V DC na akumulatorze.
Pierwsza próba reanimacji czyli klasyczna (nowoczesna) ładowarka nie dawała rady tj. wyłączała się po kilku minutach.
Mam starą, radziecką, "chamską" ładowarkę z ustawianym prądem i z jej pomocą udało mi się doprowadzić przez 1-2 godziny niskim prądem akumulator do 9-12 V, a potem przełączałem na ładowarkę nowej generacji, która przez kilka/kilkanaście godzin doprowadziła ostatecznie do 14V.
Nazajutrz pojechałem do specy od akumulatorów z zamiarem wymiana starego przecież, 5 letniego aku-dziada na nowego.
Panowie akumulator pomierzyli, pogadali i wyszło, że dziadek ma bardzo dobre parametry i jest w naprawdę niezłym stanie więc szkoda wyrzucać pieniądze.
Na odchodnym stwierdzili, że najprawdopodobniej trzeba szukać jakiś dziwnych poborów prądu i do czasu znalezienia przyczyny podładowywać go w domu częściej.
Po jakimś czasie wszystko poszło w zapomnienie aż do końca czerwca.
I znowu po włożeniu kluczyka samochód ciemny, totalne zero reakcji. Woltomierz pokazał 3,8V.
Powtórzyłem cała procedurę z ruską ładowarką, ale krócej, bo nie zdążyłem doprowadzić do 14V tylko do 12,6V.
Na następny dzień (wczoraj) pojechałem do innych specy od akumulatorów, a oni pomierzyli i stwierdzili to samo co poprzednicy 3 miesiące wstecz.

Nadmienię, że w samochodzie nie mamy zainstalowanych jakiś dodatkowych odbiorników prądu (kamery, rejestratory etc.) wszystko jest oryginalne jak podczas wyjazdu z salonu.

Jakieś pomysły? Jaki odbiornik, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Ostatnio edytowane przez Ralfberecik ; 01-07-2025 o 08:45
Ralfberecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem