View Single Post
Stary 01-07-2025, 15:19   #1
przem_mk3_focus
ford::amateur

Imię: Przemysław
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.5 diesel
Rocznik: 2015
Angry nie wykryto kluczyka, kierownica zblokowana, nie włącza się zapłon start/stop

Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
Posiadam Focusa, na co dzień BYŁ użytkowany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Był na wymianie rozrządu ( komplet, pasek, napinacze, pompa wody) Pasek PK, plus od razu sprzęgło i dwumasa.
Na czas naprawy odłączony został akumulator.
Po załączeniu ako po wymianie mechanik zadzwonił i powiedział, że mam przywieź drugi klucz bo auto nie wykrywa kluczyka.
Dowiozłem drugi klucz, wymieniliśmy baterię. Auto nie reaguje na zamykanie i otwieranie z kluczyka, wsiadając do środka ( drzwi, maska, klapa tylna zamknięta) wduszając przycisk start/stop auto nie reaguje nie ma zapłonu nie świecą się żadne kontrolki na kokpicie.
Wyświetla się informacja, że nie wykryto kluczyka. Kierownica jest zblokowana, auto nie reaguje.
Próbowaliśmy z lokalnym "magikiem: elektromechanikiem coś zdziałać i nic nie pomogło.
Pojechałem do serwisu Bemo Motors - Poznań Opłotki. Pan po 3 dniach zadzwonił i powiedział, że wstępna diagnoza nic nie wykazała i nie wiedzą co jest przyczyną.
Wiedzą tylko tyle, że moduły się nie zgłaszają do BCM-a.
Przynajmniej tak go zrozumiałem.
Koszt w serwisie na tą chwilę to 1000 zł, jeżeli będą dalej szukać przyczyny to szacują koszt roboczo godzin po rabacie na 4500 - 5000 zł !!!!! :O
i nie fają gwarancji że coś znajdą.
Podziękowałem im. Teraz muszę odebrać lawetą auto z Poznania i szukać pomocy na własną rękę.
Będę wdzięczny za każdy pomysł, poradę bo nie wiem co mam dalej robić.
przem_mk3_focus jest offline   Odpowiedź z Cytatem