Cytat:
|
Pytanie: czy pęknięta tuleja cylindra daje o sobie znać tylko w specyficznych warunkach? Np. tylko na zimno? tylko na ciepło? Utrudniony rozruch?
Wspomniane wypadanie zapłonów podczas rozruchu to na konkretnym cylindrze, czy ogólnie?
|
Nie mam zadnych innych objawów niż te, które opisalem wyżej. Rozruch super, obroty trzyma, wkręca się tak jak się wkręcał- Jedyne objawy , to wytwarzające się ćiśnienie, psyczenie przy odkręcaniu korka (nawet nad zimnym- po jeździe i ostygnięciu). No i te bąbelki na powrocie do zbiorniczka. Błędy po skasowaniu się nie "odnowiły".
Cytat:
|
No i pytanie podstawowe: czy wykluczyłeś definitywnie możliwość wycieku płynu z układu? Ja wiem, że był robiony test, ale być może na zimno będzie OK, a po rozgrzaniu gdzieś tworzy się nieszczelność, płyn kapie na kolektor wydechowy/wydech, paruje i nie ma śladu...
|
. No nie wykluczyłem, bo za bardzo nie mam pomysłu jak moglbym to zrobic. Pod autem sucho trzymając go dłuzej na rozruchu i gazujac, trzymajac obroty przez dłuższe chwile.I to tyle co przyszło mi do głowy.
Obstawiam tę tuleję, bo wiem, ze to w tych silnikach się zdarza, ale chcialbym to jakos potwierdzic, zanim podejmę decyzję o sprzedaży czy remoncie silnika.
Na fb grupie fiesty ST poradzono mi jeszcze min:
-odkręcić świece i sprawdzic czy tam jest morko
-sprawdzic czy nie leci brokami w głowicy
W tej chwili jestem poza domem, wiec zrobie to jak wrócę.
No i dodatkowo kompresja i kamera inspekcyjna wspomniana przez Ciebie.
W FSV Performance wyceniają, że remont to od 15 do 20 tys zl. To około połowy wartości auta. Dlatego musze się najpierw na 100% upewnić, że to ta nieszczęsna tuleja zanim podejmę decyzję o naprawie lub sprzedaży jako uszkodzonego
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i zastanawiam się, czy taki remont (tulejowanie)- kończy problem raz na zawsze, czy to może wrócić. No i czy FSV Performance sę legitni
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.