Przepustnica powietrza brak reakcji p2176, p2135, p0652
Witam, pacjent to FIESTA rocznik 2009 1,6 120 - 88kW
mam poważny problem polegający na braku reakcji przepustnicy powietrza.
Samochód faluje na wolnych obrotach i cały czas wchodzi w tryb awaryjny.
Przepustnica wymieniona na nową ( lekko drgnęła i to samo co z oryginalną brak reakcji ) komputer sklonowany nowy, masy i złącza przeczyszczone i dokręcone, a dalej wyrzuca błąd P2176, P2135, P0652
ELM podpięty do OBD II z Car Scanner PRO widzi jak pedał gazu chodzi od 7 do 67% a przepustnica stoi i nie reaguje na dodawanie gazu.
Prześwietlona wiązka od przepustnicy do komputera ( złącza C2 i C3 ) i jest przejście, sprawne.
Ktoś mi polecił żeby obejrzeć wiązkę od grodzi silnika do komputera pod kątem zielonych wykwitów ale nic takiego nie ma. Wyjąłem akumulator obudowę, obudowę filtra, tak żeby obejrzeć ten obszar, ale nic niepokojącego tam nie widzę. Znalazłem pod półką akumulatora duże złącze, brak zabrudzeń.
Brakuje mi już koncepcji. Może ktoś ma schemat jak idzie sygnał od gazu do komputera, tak żeby przedzwonić i sprawdzić ? POMOCY
Przepustnica oryginalna jedynie była brudna ale silnik krokowy pracuje, ścieżki pozycjonera suche, więc nie wiem czy był sens kupować druga przepustnicę ale tak jak pisałem nie pomogło.
Bezpieczniki przepatrzone wyczyszczone, nie wiem nawet czy są w tym układzie gaz - komputer- przepustnica ?
Ostatnio edytowane przez Franek_Dolas ; 14-07-2025 o 12:15
|