Nieustający Błąd przepływomierza p0101
Hej, mam problem z silnikiem 1.0 Ecoboost.
Pojawia mi się błąd przepływomierza P0101. Byłem w fachowym serwisie Forda w Gdańsku (nie ASO), gdzie stwierdzili, że DPF jest zatkany i trzeba go wymienić, ale uznałem, że to nie jest przyczyna, więc temat odpuściłem i wymieniłem sam przepływomierz. Po 500 km błąd wrócił.
Wymieniłem sondę lambda przed katalizatorem, ale sytuacja się powtórzyła – błąd znów się pojawił. Po około dwóch miesiącach silnik zaczął przerywać i okazało się, że popękały świece z powodu złej mieszanki paliwa. Po wymianie świec (NGK – dobrze piszę?) przejechałem kolejne 500 km i błąd znowu się zapalił.
Zauważyłem, że po ostatniej wymianie świec silnik zaczął pracować słabiej, tracił moc i ciężko ruszał – wkręcał się dopiero przy ok. 2800 obrotów, a dynamiczne ruszanie było praktycznie niemożliwe, jakby mieszanka była zbyt uboga. Po ponownym pojawieniu się błędu P0101 moc silnika wróciła do normy – znowu przyspiesza i pracuje tak, jak powinien.
Jedyny objaw, jaki teraz występuje, to chwilowy brak reakcji na pedał gazu – gdy nacisnę gaz, czasami nic się nie dzieje, ale po puszczeniu pedału i odczekaniu 2-3 sekund moc wraca i wszystko działa normalnie. Ten sposób działa za każdym razem.
Mieliście może podobny przypadek albo wiecie, co może być przyczyną?
Teraz podejrzewam uszkodzenie komputera albo kończące się turbo, ale dodam, że silnik nie bierze oleju.
|