View Single Post
Stary 16-07-2025, 12:37   #1
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Auto dla mamy [40 tys]. cyt. "wyższe i nie takie długie" ;)

Cześć,
co prawda post nie dotyczy explicite Forda, ale jest to tematyka zakupu auta - w razie gdyby było w złym dziale to Droga Administracjo/Moderacjo - prosiłbym o przerzucenie do odpowiedniego np. Hyde-parku.

Wracając do tematu, moja mama poprosiła mnie o znalezienie jej samochodu.
W wymaganiach usłyszałem "wyższe i nie takie długie" gdzie za punkt odniesienia ma Mondeo Mk7, Lagune III Kombi i Vectrę.
Aktualnie jeździ Nissanem Note z 2008 roku i sobie chwali - mówi, że na pewno wyżej siedzi i więcej widzi niż w Mondeo czy Lagunie.
Jednak jak sama mówi, bałaby się nim (Nissanem) wjechać na autostradę czy pojechać na wakacje.

Jej budżet to około 30-40 tysięcy. Jak będzie trzeba to trochę jej dołożę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mieszka na wsi więc SCT jej nie straszna. Codziennie jeździ do pracy 2x15km. Do tego wyjazdy na zakupy, po wnuki do szkoły itd. Raczej nie stoi w korkach. Do tego tata na pewno będzie od niej pożyczał to auto (bo jego się już wręcz rozpada) więc sądzę, że nowo kupione auto będzie ciągle w ruchu.

Jak dla mnie diesel byłby lepszym wyborem ale mogę się mylić. Co sądzicie?

Za czym mogę się rozglądać w tym budżecie? Strzelam w podwyższony segment B/C, ale nie wiem co jest realnie warte uwagi. Captur? Kadjar jest już chyba poza zasięgiem cenowym. Opel Mokka?

Auto do kupienia na już (no chyba, że w ofertach nie ma nic interesującego). Jakby coś fajnego się pojawiło to może pojechać kupić nawet jutro (oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu przez kogoś obeznanego).

W imieniu mojej mamy - dzięki za pomoc.
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem