View Single Post
Stary 16-07-2025, 20:03   #1
de0n
ford::beginner

Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Lightbulb Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Cześć,
mam problem z Fordem Focusem MK2 1.6 benzyna+lpg (2005 rok, Duratec).
Auto z dnia na dzień przestało odpalać – wcześniej jeździło normalnie, nie było spadków mocy, szarpania itp. Po prostu pewnego dnia już nie odpalił.

Co zrobiłem:
– wymienione świece
– podmieniony czujnik MAP (mechanik zdiagnozował go jako podejrzany),
– dalej nie odpala, kręci tylko rozrusznik.

Zrobiony pomiar kompresji – wszystkie cylindry mają ~8 barów. Mechanik zasugerował, że mógł się przestawić rozrząd. Nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, rozrząd nie był ruszany wcześniej.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam pytanie do osób, które miały podobny przypadek:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy komuś udało się uruchomić auto po ponownym ustawieniu rozrządu, gdy kompresja była zaniżona?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy opłaca się to ustawiać, czy może silnik już do rozbiórki?

Nie proszę o porady, co jeszcze sprawdzić – nie jestem mechanikiem – interesują mnie tylko Wasze sugestie i doświadczenia.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdro!

Ostatnio edytowane przez de0n ; 16-07-2025 o 20:08
de0n jest offline   Odpowiedź z Cytatem