View Single Post
Stary 16-07-2025, 22:02   #3
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Cytat:
Napisał de0n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie proszę o porady, co jeszcze sprawdzić – nie jestem mechanikiem – interesują mnie tylko Wasze sugestie i doświadczenia.
Ja per...nicze to mechanik nie wie? 1,6 Duratec/Sigma + LPG + zna nalot ogółem i nalot na gazie i ma zaniżone ciśnienie sprężania. Pokrywa zaworów w górę i sprawdza luz zaworowy, czyli, czy aby niepodparte zawory. Jak już ma pokrywę zdjętą to wkłada blokadę wałków i wkręca w blok blokadę wału i wie co z rozrządem. Przy okazji może zerknąć na DTC czy nie było czegoś o synchronizacji impulsów z wału i wałka wydechowego (zakładam że mowa o 100KM) lub cokolwiek innego i po temacie. Zajmie to mu zapewne niewiele więcej czasu, niż to, co do tej pory zrobił. W zapasie ma jeszcze nieco archaiczne procedury jak pomiar szczelności cylindrów i próba olejowa, a także zabawę z endoskopem/kamerką, jeśli to coś posiada.
W lutym doświadczyłem coś podobnego może nie w 100%. Zrzucenie i zrobienie głowicy pomogło. W jeden dzień było OK, w następnym dniu zapalił OK i po 30 - 40 km w trasie zaczęły wypadać zapłony i silnik stracił kompresję na dwóch cylindrach i LPG nigdy nie wąchał. Długo walczyłem ze sobą by się za to zabrać, tzn czy się jeszcze opłaca, rozrząd był roczny, robocizna we własnym zakresie, więc część kosztów odpada, ale przegrałem sam ze sobą i to ogarnąłem, tylko byłem prawie pewny co mu dolega. To prawie polega na tym, że ten silnik dość specyficznie zużywa cylindry i tłoki.

To nie jest w porządku, że sytuacja zmusiła Cię do zadawania takich pytań na końcu twoje postu w sytuacji, gdy oddałeś pojazd do warsztatu. Prosisz o sugestie, a te są takie by sprawdzić coś, co chyba jeszcze sprawdzone nie było.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 16-07-2025 o 22:26
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem