View Single Post
Stary 17-07-2025, 20:38   #545
dandii
ford::average

Imię: daniel
Model: s-max Titanium s Focus mk3
Silnik: 2.2 tdci 1.0 ecoboost
Rocznik: 2011 2014
Domyślnie Odp: Czy istnieje jakiś mocniejszy zestaw hamulcowy?

Ponad dwa lata temu montowałem do s-maxa zaciski hamulcowe od volvo xc60 dwutłokowe na tarcze 328mm. Problem polegał z tyłem ze można było założyć tłoczki od volvo xc60 na tłoczek 42mm, tylko hamulec elektryczny. Miałem zwykły mechaniczny hamulec ręczny. Sprawdziłem jaką mam pompę absu i że miałem funkcję hla. Okazało się że pompa absu jest odpowiednia do założenia elektrycznego ręcznego. Poszukałem czesci ale facet miał instalacje podłogi z el ręcznym do automata. Schemat w ręce i sprawdzamy jaka jest różnica. Postanowiłem że kupie cały zestaw, instalacje , moduł , panel plus włącznik i zaciski. Zabrałem się do roboty i z instalacji dawcy powyciągałem wszystko co jest potrzebne i przełożyłem wszystko do obecnej instalacji. Kupiłem zaciski od volvo xc60 na tłoczek 42mm. Pełna regeneracja tłoczka plus wymiana wszystkich uszczelek. jedynie co musiałem wymienić to ostatni przewód elastyczny do zacisków. Tarcza jest na 302 mm plus wentylowana. Wszystko zostało poskładane i jedyna rzecz to akywacja która poszła idealnie i hamulec reczny elektryczny dziła na tłoczkach 42mm. Może jestem pierwszą osobą która dokładała el reczny dla hamucy od volvo xc60.
MOJE MODY FOCUS MK3:pakiet zetec światła xenon, kamera znaków Sync1Sync3 kamera cofania, webasto, fotele st, czarna podsufitka, grzana kierownica, grzane fotele blis, relingi S-MAX TITANIUM S hak blis webasto
dandii jest offline   Odpowiedź z Cytatem