Temat: [Focus 2008-2011] Halogeny i DRL w jednym
View Single Post
Stary 21-07-2025, 07:58   #38
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Halogeny i DRL w jednym

Nigdy wcześniej nie jeździłem na automacie świateł bo w Polskich warunkach prawnych nie miało to sensu. Dopiero teraz miałem szanse sprawdzić jak to działa. Automat faktycznie wyłącza i gasi te moje pseudo dzienne światła. Zachowanie czujnika zmierzchu mnie jednak zastanawia.

Jeśli chodzi o przełączanie na mijania (np przy wjeździe w tunel lub do garażu) działa szybko i sprawnie. Jednak po wyjechaniu z tunelu zajmuje to dość długo lub wcale nie następuje. Wczoraj w Krakowie wjechałem w tunel, dzienne zostały przełączone na mijania, ale już nie było powrotu na dzienne. Dopiero po przejechaniu około 3 km i gdy słońce oświetliło przednią szybę to automat wrócił na dzienne. Fakt, że była godzina 18:30, więc już nie pełne słońce i w mieście więcej było cienia niż oświetlonego terenu. Innym razem wyjechałem w trasę o 4:00 nad ranem, więc było jeszcze ciemno. Automat przez całą trasę, czyli do godziny 8:00 rano nie wyłączył świateł mijania. Fakt, że było pochmurno i padał deszcz...

Na pewno czujnik zmierzchu w FF2 2008 nie był projektowany do sterowania DRL-ami, ale ciekawi mnie jak to zachowuje się u Was. Czy jest jakaś opcja zmiany poziomu oświetlenia które wyzwala wyłączenie świateł dziennych? Ewentualnie czy można go wymienić na inny (z modeli po 2011), który będzie się charakteryzował większą czułością?
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem