Odp: Czujniki parkowania tylne przestały działać
Nie, nie jest dobrze.
To coś innego niż bezpiecznik, ale nie ogarniam co. Zauważyłem pewną prawidłowość:
Zatrzymuję się po jeździe. Wrzucam wsteczny - czujniki nie działają, światło wstecznego się nie świeci.
Wrzucam 1 bieg, po chwili ponownie wrzucam wsteczny - czujniki działają, światło wstecznego się świeci.
Już wiem, że fabryczne czujniki są podpięte pod bezpiecznik F40, który odpowiada normalnie tylko za automatyczną skrzynię biegów w Fieście (moduł sterujący pracą przekładni TCM. U mnie nie ma automatu, mam manualną skrzynię. Nie jest połączony z GEM, zasilanie jest z bezpiecznika, sygnał sterujący od światła wstecznego.
Za zapalenie się świateł cofania odpowiada bezpiecznik F48, jest połączony z GEM. W schemacie elektrycznym w skrzynce bezpieczników powinien być przekaźnik świateł wstecznych. ale ani na mojej stronie, ani na żadnej innej nie ma takiego przekaźnika. (oznaczenie złącza C-328, lub przekaźnika DC-21). Wg innego opisu to przekaźnik pompy paliwa, ale auto jeździ poprawnie, odpala od razu. Czyli raczej nie to.
Mam spore wrażenie, że zauważona awaria czujników wcale nie dotyczy czujników. Gdzie dalej szukać?
|