View Single Post
Stary 21-07-2025, 20:20   #264
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Dzięki za odpowiedzi.

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o diesle z AdBlue do jeżdżenia po mieście raczej niezbyt się nadaje.
Czyli pomimo wszystko zostaje benzyna. Dzięki!

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet jeśli masz finanse na 100% pokrycie kosztu zakupu to biorąc na firmę samochód nie opłaca się tego robić. Przede wszystkim, jak już wspomniałem, masz koszty. Po 2, nie lokujesz dużych środków w samochodzie, tylko część, resztę inwestujesz w firmę.
Nie jestem przekonany czy leasing jest zawsze lepszy - w szczególności w przypadku ryczałtu bo wtedy tylko Vat mogę odliczać i to i tak połowę (bo auto byłoby 50-50 prywatne/firmowe). Dodatkowo, z tego co kojarzę to muszę mieć wtedy OC+AC, a z racji, że nie miałem nigdy samochodu na własność to trochę za to zapłacę - jestem tego świadomy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Przeszedłeś z Foki 1.0EB za 3 dyszki przez Renówki z silnikiem 0.9 do czegoś 3x droższego. Jak tak dalej pójdzie to za te pół roku będziesz celować w A8 D5/7 G01/ S W222.
Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cały ten temat to jest śmiech na sali... zaczynamy od roweru,. potem motor, a potem ferrari... pisanie o niczym.
weź sobie sprawdź ile zapłacisz za ubezpieczenie auta wartego 70+ tysięcy zł, w sytuacji gdy nigdy nie miałeś na siebie OC i AC. Podpowiem - kwota z dobrym AC będzie 5-cyfrowa.
Mówiłem wiele razy, że temat kupna auta znacznie się zmieniał - z resztą, również za Waszą namową. Nie bądźcie zaskoczeni, że mówiąc mi, że za auto za 30 tysięcy to na pewno wtopię hajs i kupię jakiegoś "ulepa" nie pchało mnie za każdym razem w stronę myśli "a to jeszcze dołożę, żeby mieć lepszy". Jakby ktoś zapomniał o czym mówię to poniżej małe przypomnienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cały ten temat to jest śmiech na sali... zaczynamy od roweru,. potem motor, a potem ferrari... pisanie o niczym.
a trochę wcześniej, ten sam forumowicz ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
tak obserwuję ten temat i wrzucane linki, i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że autor finalnie kupi jakiegoś ulepa.
robienie jakiegoś doktoratu z budżetem zerowym w zasadzie co do wymagań.
zejść z chmur, przestać robic doktorat i dozbierać kasy.
Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podciągnij budżet do 40 może nawet 50 tys zl i idź do salonu weź nowe auto np w płatności 50/50 bo na bank wejdziesz na minę z tymi 30.000 zł i kogoś uszczęśliwisz swoją kasą. Są nowe auta w cenach 75-85 tys zł. Na pierwsze własne auto idealne.
Także sorki, ale to są Wasze rady i ich efekty. Jeżeli chcecie mieć do kogoś pretensje, że temat jest o niczym bo ciągle zmieniają się oczekiwania to niestety możecie mieć pretensje jedynie o to, że posłuchałem się Waszych rad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są nowe auta w cenach 75-85 tys zł. Na pierwsze własne auto idealne.
Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
planuję za jakieś 3-6 miesięcy wziąć na firmę coś w okolicach 75-90 tysięcy
Zaskoczeniem jest dla mnie, że wtedy (gdy to Wy proponowaliście) to było rozsądnym pomysłem aby dozbierać trzykrotność tego co zakładałem i kupić nowe auto z salonu. Teraz gdy piszę o tym, że chce kupić auto w tym samym budżecie, który mi wcześniej proponowaliście to nagle torpedujecie ten pomysł problemem wysokiego OC/AC. Aż tak bardzo podrożało ubezpieczenie od stycznia czy skąd ta zmiana w Waszym nastawieniu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdecydujcie się w końcu czy auto za 75-85 tysięcy to dobry pomysł czy nie bardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

--- --- ---

Faktycznie, jak zaczynałem temat to planowałem kupić FF3.5 i jeździć nim po bułki do sklepu (oczekiwałem 3-5 tysięcy kilometrów na rok). Nie miałem w planach zakładać działalności bo byłem na umowie o prace na czas nieokreślony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I tak, od tamtego czasu na tyle dużo się zmieniło, że nic z powyższych rzeczy już nie ma już racji bytu - włącznie ze stabilnością zatrudnienia. Ba, nawet z 3-5 tysięcy kilometrów zrobiło mi się znacznie więcej bo jakieś 15-25 tysięcy, może nawet więcej jak będzie sezon z dużą ilością wyjazdów.

Cytat:
Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz, więc możesz przejrzeć sobie poprzednie 26 stron swojego wątku
Wiem, że już dawno odpłynęliśmy od nazwy tematu "Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy" ale inną opcją byłoby pisanie nowego wątku przy każdej znaczącej zmianie - w tym również tej budżetowej, tyle, że wtedy znowu pojawiałyby się komentarze, że śmiecę forum wieloma wątkami.

Cytat:
Przede wszystkim, dowiedz się do czego w zasadzie ten samochód będzie ci potrzebny.
Już wspominałem - jazda do mieście i do biura, wyjazdy do klienta o ile takowi będą (w zależności od oczekiwań klienta więc czasami może być to 10 km, a innym razem 500) oraz zapewnienie aspektów prezencyjnych (branża usługowa, reklama umieszczona na samochodzie) - wiecie, trochę wstyd przyjechać w garniturze do klienta, opowiadać mu o wysokiej jakości, a jednocześnie wysiąść z Fiata Punto. Wtedy już od startu moja oferta jest na przegranej pozycji. Oczywiście nie chcę też auta za pół miliona, ani 20 letniej marki premium, żeby płacić potem krocie za serwisowanie. Coś normalnego co nie straszy, a jednocześnie nie ma już pełnoletności na karku.

Cytat:
jak będziesz używać samochód i czego od niego oczekujesz. Póki co sam tego wszystkiego nie wiesz
- jak wyżej oraz z resztą i jak też w poprzednim poście.

Jak wspominałem, auta w tym momencie nie kupuję, a dopiero za jakieś 3 miesiące. Nie mniej, do tego czasu chciałbym wiedzieć za czym się rozglądać i co jest w zasięgu mojej ręki. Może w międzyczasie pojawią się jeszcze jakieś programy czy dofinansowania na otwarcie działalności - brał ktoś z Was może coś takiego? Dużo z tym jest zabawy? Tutaj napisałem, żeby dać Wam update bo sami się dopytywaliście czy w końcu coś kupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał kopson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolega @maxxam97 w końcu coś kupił?
Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bla bla bla
Natomiast teraz jestem nastawiony na kupno auta dla mamy (pewnie widzieliście posta)- powinno tam pójść trochę szybciej, a przynajmniej liczę na to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 21-07-2025 o 20:42
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem