View Single Post
Stary 22-07-2025, 09:59   #265
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem przekonany czy leasing jest zawsze lepszy - w szczególności w przypadku ryczałtu bo wtedy tylko Vat mogę odliczać i to i tak połowę (bo auto byłoby 50-50 prywatne/firmowe). Dodatkowo, z tego co kojarzę to muszę mieć wtedy OC+AC, a z racji, że nie miałem nigdy samochodu na własność to trochę za to zapłacę - jestem tego świadomy
Tak, odliczasz tylko połowę VATu, ale przy relatywnie nowym aucie, koszty leasingu mogą być na tyle niskie, że wciąż to wyjdzie przynajmniej "na zero" - a wciąż nie pozbywasz się gotówki. No chyba, że masz na koncie pół miliona luźnej kasy, to wtedy zmienia postać rzeczy. Imo leasing na niskim oprocentowaniu (będziesz musiał wpłacić 45%) to super opcja. Jak wspominałem, pół roku temu leasingi na używki były drogie, ale spadł wibor, może się coś już w tej kwestii zmieniło.

Oczywiście mam nadzieję, że jesteś świadom faktu, że nawet bez leasingu odliczasz od wartości auta pół vatu - nawet jeśli przekroczy to Twoje miesięczne możliwości odpisu - przenosi się na kolejny miesiąc.

Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej.

P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 22-07-2025 o 10:04
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem