View Single Post
Stary 23-07-2025, 09:02   #267
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, odliczasz tylko połowę VATu, ale przy relatywnie nowym aucie, koszty leasingu mogą być na tyle niskie, że wciąż to wyjdzie przynajmniej "na zero" - a wciąż nie pozbywasz się gotówki.
Dokładnie. Gotówka zostaje (nawet do wrzucenia w obligacje), a jednocześnie człowiek sobie może odzyskać trochę VATu. Odliczenie (połowy) VATu dotyczy zarówno raty leasingowej jak i paliwa, przeglądów, napraw itd, zgadza się?

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No chyba, że masz na koncie pół miliona luźnej kasy, to wtedy zmienia postać rzeczy.
Jakbym nagle powiedział, że mam pół miliona i właściwie to jednak kupię tego wymarzonego Jaguara F-Type za 200-300k to chyba automatycznie wyrwałbym bana za zmianę budżetu z 30k -> 80k -> 300k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W sumie z racji, że jesteś zorientowany pod kątem leasingów i odliczeń VATu - czy auto na JDG może mieć współwłaściciela, żeby mieć zniżki? Kojarzę, że robiło się tak przy prywatnych autach, że te zniżki były przechodnie i jak brało się np. kierowcę, który od 20 lat opłacał składki i nie miał wypadków to on jako współwłaściciel mógł taniej opłacić OC tego auta. AC nikt u nas nigdy nie miał.

Cytat:
Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej.
Nie zakładałem przy takiej kwocie kupna samochodu bez AC. 30-40k bez AC jeszcze bym przeżył. Okolice 80k to już jednak lepiej dopłacić. Pisałem tam tylko o tym, że chcąc mieć auto w leasing (nawet jeżeli brałbym takie za 40k) to i tak musiałbym (chyba?) mieć AC z kwestii, że to nie moje auto, a banku więc zawsze chcą się jakoś zabezpieczyć.

Cytat:
P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.
Jak mówiłem i tak to jest kwestia jeszcze 2-3 miesięcy. Mam nadzieję, że do tego czasu nic wielkiego się nie zmieni (na gorsze).

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford teraz fajnie rabatuje Focusa bo wychodzi on z produkcji.
Nie będzie to jakoś problematyczne?
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem