Cytat:
|
Tak, odliczasz tylko połowę VATu, ale przy relatywnie nowym aucie, koszty leasingu mogą być na tyle niskie, że wciąż to wyjdzie przynajmniej "na zero" - a wciąż nie pozbywasz się gotówki.
|
Dokładnie. Gotówka zostaje (nawet do wrzucenia w obligacje), a jednocześnie człowiek sobie może odzyskać trochę VATu. Odliczenie (połowy) VATu dotyczy zarówno raty leasingowej jak i paliwa, przeglądów, napraw itd, zgadza się?
Cytat:
|
No chyba, że masz na koncie pół miliona luźnej kasy, to wtedy zmienia postać rzeczy.
|
Jakbym nagle powiedział, że mam pół miliona i właściwie to jednak kupię tego wymarzonego Jaguara F-Type za 200-300k to chyba automatycznie wyrwałbym bana za zmianę budżetu z 30k -> 80k -> 300k
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W sumie z racji, że jesteś zorientowany pod kątem leasingów i odliczeń VATu - czy auto na JDG może mieć współwłaściciela, żeby mieć zniżki? Kojarzę, że robiło się tak przy prywatnych autach, że te zniżki były przechodnie i jak brało się np. kierowcę, który od 20 lat opłacał składki i nie miał wypadków to on jako współwłaściciel mógł taniej opłacić OC tego auta. AC nikt u nas nigdy nie miał.
Cytat:
|
Co do OC/AC... Wybacz, ale kupno samochodu za ~80k i brak AC na niego to czysta głupota i nic więcej.
|
Nie zakładałem przy takiej kwocie kupna samochodu bez AC. 30-40k bez AC jeszcze bym przeżył. Okolice 80k to już jednak lepiej dopłacić. Pisałem tam tylko o tym, że chcąc mieć auto w leasing (nawet jeżeli brałbym takie za 40k) to i tak musiałbym (chyba?) mieć AC z kwestii, że to nie moje auto, a banku więc zawsze chcą się jakoś zabezpieczyć.
Cytat:
|
P.S jeśli Cię stać, to kupno nowego samochodu lub prawie nowego to zawsze święty spokój, więc pitolenia o drogim AC czy coś nie słuchaj Przejdź się do Forda i zapytaj o ofertę na nowego Focusa 1.0. Przy kupnie nowego, ZAWSZE dostaniesz bardzo atrakcyjną zniżkę na pakiet OC/AC.
|
Jak mówiłem i tak to jest kwestia jeszcze 2-3 miesięcy. Mam nadzieję, że do tego czasu nic wielkiego się nie zmieni (na gorsze).
Cytat:
|
Ford teraz fajnie rabatuje Focusa bo wychodzi on z produkcji.
|
Nie będzie to jakoś problematyczne?