Cytat:
|
Spoko, rozmawiamy o kilku wariantach jednocześnie, więc założyłem leasing domyślnie.
|
Jasne, na spokojnie. Po prostu chciałem naprostować bo już się zacząłem sam martwić czy nawet przy aucie kupionym na JDG nie muszę tego "przepuścić" przez bank.
Według rankomatu.pl w przypadku JDG ze współwłaścicielem i bez miałbym takie samo OC/AC więc muszę dopytać na miejscu jakby to policzyli.
Cytat:
|
A czy to nie byłoby przypadkiem, że w przypadku współwłasności działalność/brak działalności mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów?
|
Też mnie to zastanawiało, bo skoro używając 50 praca/50 prywatnie mogę odliczyć 50% VATu to w przypadku współwłaściciela będę mógł odliczać 33% bo 33/33/33 praca/prywatnie ja/ prywatnie tata.
Bump:
Cytat:
|
A czy to nie byłoby przypadkiem, że w przypadku współwłasności działalność/brak działalności mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów?
|
Cytat:
|
Tak, ale kolega ma być ryczałtowcem, więc nie odlicza żadnych kosztów. Rozmawiamy jedynie o VAT.
|
Sądzę, że to był skrót myślowy i że "mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów" to chodziło koledze o "mógłbyś odliczyć mniejszą ilość VATu".