View Single Post
Stary 24-07-2025, 12:36   #282
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Opinie o Focusie MK3 1.0 Ecoboost - do sporadycznej jazdy

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spoko, rozmawiamy o kilku wariantach jednocześnie, więc założyłem leasing domyślnie.
Jasne, na spokojnie. Po prostu chciałem naprostować bo już się zacząłem sam martwić czy nawet przy aucie kupionym na JDG nie muszę tego "przepuścić" przez bank.

Według rankomatu.pl w przypadku JDG ze współwłaścicielem i bez miałbym takie samo OC/AC więc muszę dopytać na miejscu jakby to policzyli.

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy to nie byłoby przypadkiem, że w przypadku współwłasności działalność/brak działalności mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów?
Też mnie to zastanawiało, bo skoro używając 50 praca/50 prywatnie mogę odliczyć 50% VATu to w przypadku współwłaściciela będę mógł odliczać 33% bo 33/33/33 praca/prywatnie ja/ prywatnie tata.

Bump:
Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy to nie byłoby przypadkiem, że w przypadku współwłasności działalność/brak działalności mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów?
Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, ale kolega ma być ryczałtowcem, więc nie odlicza żadnych kosztów. Rozmawiamy jedynie o VAT.
Sądzę, że to był skrót myślowy i że "mógłbyś odliczyć mniejszy % kosztów" to chodziło koledze o "mógłbyś odliczyć mniejszą ilość VATu".
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem