@
voodo
:
Cytat:
@ adam.kolberg
Faktycznie można znaleźć że podczas tego błędu możliwe jest uszkodzenie pompy vacum jednak łatwo to zdiagnozujesz . Na pompie masz zaworek jednokierunkowy i najczęściej to on ulega uszkodzeniu. Możesz go wykręcić i sprawdzić ustami czy przepuszcza tylko w jedną stronę. Jeżeli to nie pomoże to tak jak ktoś napisał najlepszym sposobem będzie zastosowanie dymiarki aby sprawdzić szczelność dolotu. Są te przypadki gdzie ulega uszkodzeniu rura nr 1868114. Nr zaworka pompy CM5G2A451GA
|
Tak jak wspomniałem wcześniej, finalnie pompa vacum zostałą wymieniona na pompę firmy Pierburg (pompy fabrycznie montowane w nowych samochodach Forda). W starej pompie zaworek puszczał w 2 strony co zostało zdiagnozowane przez mojego mechanika więc testowo mechanik wymienił u mnie sam zaworek - nie rozwiązało to problemu więc wróciliśmy do starego zaworka. ASO upierało się że cała pompa jest wadliwa bo niby jeszcze pluje olejem i nie podejmie dalszych kroków diagnostycznych dopóki pompa nie zostanie wymieniona... dlatego zakładając że auto i tak wróci do ASO na diagnostykę, wymieniłem tą pompę u mojego mechanika aby zaoszczędzić 1400zł (różnica w cenie między ASO a moim mechanikiem).
Szczelność układu również była już sprawdzana zadymiarką i było wszystko ok.