Cytat:
|
nie mogę znaleźć sterownika PCM z takim numerem jak mój. Czy jak kupie zestaw z sterownikiem pcm, pętlą immobiliser, kapsułka i kompem od alarmu to za pomocą elmconfig lub forscan będę w stanie przegrać mój sterownik i odpalić?
|
Nie mam pojęcia. Ale wydaje mi się, że szukasz kłopotów. I to dużych...
Lepiej wpierw uzyskaj 350 barów na szynie podczas kręcenia, a potem na wolnych obrotach 250 barów. Jeśli tak będzie i będzie gasł, dopiero wtedy myśl o innych rozwiązaniach.
Takie odpowietrzanie jak opisałeś, to jest wstępne odpowietrzanie. Nawet jeśli jest mikroskopijny bąbelek powietrza we wtryskiwaczu, to zakłóca on jego pracę. Jak zmieniałem wtryskiwacze w 2,0 tdci, dawkowałem samostart podtrzymującymi dawkami ze trzy minuty. Silnik nawet już prawie samodzielnie pracował, ale co jakiś czas schodził z obrotów i chciał zatrzymać się. I tak długo, długo, długo. Nawet jak już chodził zupełnie samodzielnie, to skakał w komorze, jakby chciał wyskoczyć. Dopiero gdzieś tak po 15 minutach na wolnych obrotach zaczął w miarę normalnie pracować. Na pewno miała w tym udział kwestia prawidłowości kodów wtryskiwaczy, ale zapowietrzenie na pewno też. Do takiego uruchamiania potrzebne są koniecznie dwie osoby, jedna w kabinie przy stacyjce, druga dawkuje do dolotu samostart (plak, płyn do czyszczenia hamulców) małymi, ale częstymi dawkami.