View Single Post
Stary 30-07-2025, 13:21   #66
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Auto dla mamy [40 tys]. cyt. "wyższe i nie takie długie" ;)

Sam tymi linkami udowadniasz, że szukasz samochodu oczami. Minimum informacji o historii samochodu, maximum o wyposażeniu i co jeszcze ten komis oferuje. Dodatkowo lakier na 90% walnięty na szybko QD, a zdjęcia delikatnie podrasowane w Lightroomie. Środek również albo zrobiony QD, który nie został dobrze zebrany, albo plakiem. Widać to przy zdjęciu z przełącznikiem świateł.
Oczywistym jest, że szybciej zadzwonisz po wymuskany samochód niż uwalony od błota, prawda? Że jak wnętrze się świeci na czarno, jest odkurzone to szybciej zadzwonisz niż jak na wyświetlaczu będą widoczne palce, na boczkach drzwi ślady od butów, itp. Na tym polega sprzedaż. Kiedyś pewien pan z „wojen samochodowych” powiedział, że minimum 50% zysku to porządne umycie samochodu i odkurzenie go. Szczerze? Jestem w stanie w to uwierzyć.
Sam jestem przypadkiem, który raz kupił samochód oczami. Ba, jak szukałem mondeo mk4 dla żony to sam widziałem ludzi którzy po samym lakierze mówili „patrz, ten jest zadbany bo tak się świeci”. Ludzie to takie stworzenia, że zawsze i we wszystkim najpierw oceniają aspekt wizualny. Na tym opiera się większość technik sprzedażowych. Banana w końcu też kupisz raczej żółtego niż z brązowymi kropkami. Tak zwyczajnie działamy.

Jedź obejrzeć tą KIA z kimś ogarniętym właśnie w kijankach. Samochód jest ewidentnie przygotowany pod sprzedaż, zresztą to komis więc nie dziwi. Ewentualnie sam zostań w domu, a wyślij jakiegoś testera do nich, choć nawet jak weźmiesz kogoś do oglądania samochodu to zwróć samemu uwagę na pewne rzeczy. Zajrzyj pod słoneczniki, pod cykorlapki, zobacz czy plastiki na podsufitce były podważane i czy śruby były odkręcane. Zobacz czy podsufitka ma załamania, czy są ślady podważania gdzieś w okolicy podsufitki. To wszystko może świadczyć o wystrzale kurtyn. Kolejna sprawa, popatrz na wycieki. To nawet samemu jesteś w stanie zlokalizować. Zajrzyj pod wykładzinę bagażnika i popatrz czy nie ma żadnych pęknięć, śladów że było coś robione. Czy uszczelniacz wszędzie jest tak samo nałożony. Jak tylko to zobaczysz to na 90% będziesz wiedział o co mi chodzi. Czy śrubki od błotników były ruszane-będzie na nich zadrapana farba. Podłużnic możesz nie dostrzec ale tak samo jak będziesz mieć możliwość to zerknij na nie. Zwróć uwagę czy jak przyjedziesz oglądać to samochód jest zimny czy ciepły. Preferuj zimne samochody, no chyba że się z kimś gdzieś spotkasz-choć to już samo w sobie jest mała lampka ostrzegawcza. Zacznij w końcu jeździć i oglądać samochody. Musisz poświęcić swój czas na to i pieniądze mamy (bo koniec końców to ona będzie musiała zapłacić za sprawdzenie samochodu, czy to na stacji diagnostycznej czy gdziekolwiek indziej). Inaczej samochodu NIE kupisz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem