View Single Post
Stary 30-07-2025, 17:29   #3
strejla_u
ford::average

Imię: Szymon
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDci 140KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Nie działa panel drzwi kierowcy oraz oświetlenie kabiny

S-Max 2011 2.0 140KM TDCI

Sam z siebie przestał działać panel kierowcy sterowania szybami/lusterkami oraz panel sterowania oświetleniem kabiny nad głową kierowcy.

Sterowanie szyb z przełączników w pozostałych drzwiach działa, są one normalne podświetlane i reagują ruchem szyby na naciśnięce.

Sterowanie oświetleniem nie działa z żadnego przełącznika, ani kierowcy, ani pasażerów.

Opuszczanie okien z kluczyka działa, podnoszenie szyb z kluczyka podnosi tyko szybę TYŁ LEWY. W związku z tym testem teraz mam opuszczoną permanentnie szybę kierowcy. Pozostałe podniosłem przełączniami w drzwiach.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki zarówno nad schowkiem pasażera, w bagażniku po lewej stronie i w komorze silnika - wydaje się że jest OK.

ForSCAN rzuca takim błędem:

===DDM DTC B11D1:87-2F===
Kod: B11D1 - Szyna danych C LIN

Dodatkowe symptomy usterki (:87):
- Brak komunikatu

Status (-2F):
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Modu drzwi kierowcy

Zamrożone ramki #1:
-EVENT_TIME: 2371579 s (Wed Jul 30 16:58:35 2025) - Czas zdarzenia
-TOTAL_DISTANCE: 216344 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MODULE_VOLTAGE: 14.5 V - Napięcie modułu sterującego

Kupiłem inny używany moduł z dokładnie takimi samymi wszystkimi oznaczeniami (ale pierwotnie jeżdżący w volvo xc60) i nie działa.

Nie bardzo wiem co jeszcze sprawdzić. Macie jakiś pomysł?

EDIT

Sprawdziłem wiązkę w drzwiach, jest OK, przedzwoniłem miernikiem wszystkie piny wtyczek od strony słonika i znalazłem ich końcówki we wtyczkach akcesoriów w drzwiach...

Dodatkowo okazało się że na nowym module drzwi - tym z volvo - nie działa ryglowanie obu drzwi po lewej stronie, oraz autko nie żegna mnie mignięciem kierunkowskazów przy zamykaniu. Wróciłem więc na stary moduł, bo na nim mniej rzeczy nie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co dalej?

Ostatnio edytowane przez strejla_u ; 30-07-2025 o 19:57
strejla_u jest offline   Odpowiedź z Cytatem