Temat: [Fiesta 2001-2008] Ściąganie auta. Wspomaganie???
View Single Post
Stary 31-07-2025, 23:29   #55
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ściąganie auta. Wspomaganie???

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co mogę zrobić?
W sumie to sam wymyśliłeś kilka linijek wyżej.
Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stąd teza o wpływie wspomagania i dążeniu układu do równowagi.
To łatwo sprawdzić, tyko nie masz takich możliwości zapewne. Podnosisz przód, zakładasz głowice pomiarowe do geometrii nie specjalnie istotna jest kompensacja bicia obręczy, ustawiasz koło na wprost, zapisujesz odczyty zbieżności i uruchamiasz silnik. Patrzysz na odczyty zbieżności i widzisz, czy ta się zmieniła. Jak hydraulika ruszy kołami to zbieżność się zmieni i twoja teoria jest słuszna. Próby powtarzasz kilkukrotnie. Jak nie to:
Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przychodzi mi do głowy skrzywiony amortyzator
to może być rozwiązaniem, o czym już kiedyś wspominałem, pochylenie i wyprzedzenia także na to wskazuje. A mało to widziałem pokrzywionych tłoczysk amortyzatorów nawet jak nie było uderzenia w koło? Problem w tym, że trzeba oba wyjąć i sprawdzić przed zakupem nowych, bo szkoda wywalać kasę bezsensownie a i trochę z tym roboty i także szkoda czasu na grzebanie bez sensu i właśnie stąd te rozważania.

Podobnie szalony może być pomysł zamiany bez przemyślenia amortyzatorów stronami.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 31-07-2025 o 23:35
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem