Temat: [Focus 2018- ] Zapala się kontrolka check engine
View Single Post
Stary 09-08-2025, 00:08   #5
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Zapala się kontrolka check engine

Cytat:
Napisał krzysztofSJZ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak powiedziałem mu że mogą mi zabrać dowód za uszkodzenie wtedy laweta i kto mi za to zapłaci?
Bądźmy poważni, kto i za co ma zatrzymać DR? Art. 132 Ustawy PoRD to określa i po to jest ta nieszczęsna sygnalizacja, aby auto ogarnąć przynajmniej przed badaniem technicznym. Kto powiedział, że z tą kontrolka nie wolno się poruszać tym bardziej, że może także migać i wtedy jazda jest mocno nie wskazana. Wielu użytkowników ma to gdzieś, że ona się świeci i tymczasowo usuwa DTC, by to badanie zaliczyć i na tym koniec. A są i tacy, którzy świadomie jadą na badanie z założeniem, który diagnosta na to patrzy.
Wracając do tematu, to skoro jest akcja do wykonania to nie rozumiem podejścia ASO. Za darmo tego nie robią. Wiele razy na forum były opisywane akcje serwisowe, gdzie nie było żadnych problemów z ich wykonaniem, np. ta dla 1,6 EB i czujnikiem poziomem płynu chłodzącego, ale było także o innych. Nie chcę nikogo irytować pisząc o szklanej kuli, ale powodów opisanej sytuacji może być wiele, od awarii lub zużycia któregoś z elementów w układzie sterowania silnikiem do błędu inżynierów Forda, które akcje serwisowe mają te błędy niby poprawić, co pewnie nie zawsze się udaje. Przecież nowsze wersje oprogramowania nie są tworzone z nudów. Gdyby kolega podał chociaż DTC, było by wiadomo z czym jest problem. Gdyby wrzucił VIN ze stosownym zapytaniem, może ktoś kto ma dostęp do takich informacji napisałby, co Ford ma do powiedzenia w sprawie tego auta, w przypadku gdy kolega sam do tego nie dojdzie. Czasem trzeba nieco detali by uzyskać oczekiwaną pomoc.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem