zmiana lewarka biegów na pokrętło
Robili taką modyfikacje rosjanie i robił zapewne też ktoś u nas , więc i ja się zabrałem za takie coś. Mam komplet potrzebnych gratków choć jeszcze w drodze jest poliftowy PCM z fusiona 2.0 rocznik 2019. Gotowa jest wiązka do połączenia okablowania deski z wiązką tunelu, mam schematy przedlifta i polifta choć brakuje mi opisu poliftowej wiązki wnętrza zwłaszcza tej łączącej się w wiązką silnika poprzez złącze C219 bo zapewne mam nadmiar zbędnych kabelków a to co było na schemacie poliftowym odnośnie połączenia modułu GSM z TRCM i PCM mam zrobione .
Obecnie po podłączeniu wiązki dorobionej tunelu z wiązką obecną deski pokrętło biegów mam zablokowane i ucds pokazuje błędy GSM U0100 utrata komunikacji z ECM/PCM oraz U0301 oprogramowanie niekompatybilne z ECM/PCM
TRCM mam podłączone elektrycznie zgodnie ze schematem ale linka zmiany biegów jeszcze jest nie połączona ze skrzynią choć widzę i słyszę jak przełączam biegi tradycyjnie lewarkiem (bo go jeszcze nie wypinałem) to linka prauje a na pokrętle zablokowanym w pozycji P kontrolka zaczyna mrugać (normalnie świeci ciągłym ) Pokrętło jest zablokowane i nie da się nic nim przełączać a korzystając z opcji odblokowania przyciskiem daje się przestawić w pozycję N ale też po włączeniu zapłonu wraca pozycja P.
Mam pytanie czy linka biegów z TRCM musi być podpięta by pokrętło zadziałało oraz czy musi być poliftowy PCM ? Nie wiem jak sprawdzić czy mój GSM i TRCM jest sprawny
Poliftowy PCM ma kilka różnic w osprzęcie i kabelkologii min podstawa czujnika oleju ma dwa czujniki (przedlift ma jeden) odwrotnie podłączone czujniki temperatury oraz MAF sensor na dolocie z tego co piszą rosjanie .
Najchętniej to bym podjechał do kogoś kto przerabiał taki temat ale i wszelka wiedza będzię dla mnie bezcenna i mam nadzieję ,że kogoś takim tematem zainteresuję
|