Temat: [Escape - Kuga USA] Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin
View Single Post
Stary 14-08-2025, 20:25   #18
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin

Zniechęcony jakością "pośrednictwa" adapterów i z obawy zakupu kolejnego niedziałającego adaptera postanowiłem zrobić to tak, jak być powinno.
Kupiłem na allegro zestaw zawierający wiązki do haka dla Kugi Mk3 (nie dla wersji z chowanym hakiem, tylko dla nieruchomej), i zamontowałem w Escape 2020. Montaż prosty, bo wiązka idzie innym przepustem, niż oryginalna (w Escape jest tam zaślepka). Niestety moduł przyczepy (TRM) trzeba wymienić (z tego, co pisze tedi_k powyżej, w wersji US elektronika jest uboższa, więc nawet i podmiana firmware nie pomoże). Moduły TRM z Kugi są nie wiedzieć czemu drogie, więc zamiast tego można kupić moduł TRM z np. Focusa MK4 (i prawdopodobnie z innych Fordów, jednak Focus MK4 to podobny rocznik, pokrewne elementy w środku, więc można założyć, że TRM będzie się dogadywał z resztą modułów - na pewno w zabawie udział biorą BCM, APIM, PAM). Działa, tzn. jest pełna funkcjonalność z Kugi, czyli poza normalną obsługą wszystkich świateł (w tym oczywiście przecimgłowe, o ile ma się je zrobione jak Ford przykazał) jest zasilanie na gniazdko 13-pin po zapłonie, gdy jest dołączona przyczepa.
Zrobię z tego jakiś większy opis, jak będę miał chwilę.
(aha, jakby ktoś miał wiązki z wersji dla ruchomego haka to też będzie działać, tylko wtyczek więcej będzie wisieć pod autem, a wszystko i tak kończy się prawie identycznie na wtyczce do TRMa. Oraz TRM dla wersji z ruchomym hakiem prawdopodobnie trzeba przekonfigurować Forscanem... ale to już opiszę).

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 15-08-2025 o 01:16
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem