Temat: [Fusion - Mondeo USA] Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania
View Single Post
Stary 15-08-2025, 11:55   #51
BORYK
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Mondeo Mk5 Hybrid
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania

Cześć, wymiana półosi też nie pomogła! Ja daję sobie już spokój z tym szukaniem. Mam zaprzyjaźnione ASO Forda i wymienili mi już skrzynię biegów, prawą półoś kompletną (bo składa się z dwóch części : od skrzyni do łożyska podporowego jedna część i od łożyska podporowego do koła druga część). Myśleliśmy z mechanikami że luz jest na łączeniu tych właśnie dwóch półosi na łożysku podpory i stąd ten klick. Sprawdzili mi w ASO wszystkie zaciski hamulcowe, klocki, jarzma, tłumik drgań skrętnych łączący skrzynię z silnikiem i nic nie wykazywało najmniejszego zużycia. Jedyne co nam jeszcze przychodzi do głowy to właśnie ten tłumik drgań skrętnych, że pod obciążeniem któraś ze sprężyn może wydawać ten właśnie klick. Ale ja już odpuszczam i jeżdżę sobie takim mondeo, które wiem że jest sprawne w 100%. Osobiście nigdy nie jechałem mondeo, które nie robi tego klick. Muszę jeszcze dodać, że moje nie zawsze klicka. Mam ogromną prośbę do wszystkich użytkowników Mondeo Hybrid, że jak dojdziecie co wydaje ten niefajny odgłos to dajcie mi znać. Po prostu ciekawość mnie zżera bo nie należę do osób które odpuszczają. Ale z drugiej strony mondeo mam już od roku i większość czasu spędziło w ASO a nie u mnie. Więć chcę się już nim cieszyć. Pozdrawiam wszystkich
BORYK jest offline   Odpowiedź z Cytatem