Temat: [S-MAX 2006-2015] kod błędu PCM DTC P244C:00-6D
View Single Post
Stary 17-08-2025, 22:31   #67
klucho
ford::average

Model: S-Max
Silnik: turbokaszel
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: kod błędu PCM DTC P244C:00-6D

Napiszę dla potomnych swoją przygodę z P244C:00-6D.
Pacjent S-Max z silnikiem DW10C, 232tys. przebiegu. Temperatura dopalania ledwo dochodziła do 500stopni chociaż ford jeździł normalnie.
Auto było u mechanika ale nie podołał odkręceniu dopalacza, skasował tylko błąd który powrócił po 40km.
Zauważyłem że póki występował błąd P244C to komputer nie uruchamiał wcale procedury dopalania. Finalnie u mnie doszło do DPF_LOAD 117%, DPF_SOOT_LD 109% więc dziś postanowiłem usunąć błąd i przegonić go trochę. Wlany już miałem do paliwa dodatek K2 do DPF, zajrzałem jeszcze do filtra powietrza (kilka paprochów więc raczej był drożny) i ruszyłem na eSkę żeby spróbować dopalić DPF w normalny sposób. 4 bieg i 110km/h na tempomacie. Pierwsza próba zeszło do 89/103, temperatury doszły do ~520stopni, przerwało dopalanie i wyskoczył błąd. Dodatkowo pokazał się jeszcze P246B:00-2F (Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel).
Pitstop na MOPie, skasowałem błędy i praktycznie od razu po ruszeniu zaczął ponownie wypalanko, zeszło do 73/97 i znów przerwał (tym razem jednak temperatura na CATEMP12 doszła do 585 i był tylko P244C a P246B się nie pojawił (może dlatego że było już poniżej 100%). Auto odpoczęło godzinę gdy ja załatwiałem swoje sprawy a przed drogą powrotną kolejny raz skasowałem błąd i tym razem pełen sukces. Temperatura doszła do 630stopni i procedura została bezbłędnie przeprowadzona do końca.
Niewykluczone że miałbym ten sam efekt robiąc kilkukrotnie wypalanie statyczne ale wolałem to zrobić w warunkach drogowych.
Nikogo nie namawiam do zrobienia tego samego jak ma ten błąd bo nie ma gwarancji, że to ostatecznie udrożniło dopalacz. Osobiście jeśli bym widział że temperatura wcale nie rośnie i nie spadają procenty to bym od razu odpuścił.
Kluczowe będzie teraz jak prędko zapełni się dpf i czy kolejne wypalania też nie będą potrzebować powtarzania.
Ciąg dalszy nastąpi...
klucho jest offline   Odpowiedź z Cytatem