Temat: [Escape - Kuga USA] Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin
View Single Post
Stary 26-08-2025, 10:17   #24
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin

Adapter kosztuje 70 złotych. Jest do d..., ale podstawową funkcjonalność daje, więc większość właścicieli Escape z hakiem, którzy potrzebują raz na jakiś rzadki czas coś pociągnąć nie będzie chętna wydać większej kasy.
Jeśli znasz dobre rozwiązanie za 160 złotych, to opisz/podaj linka - ja nie byłem takiego świadom.
Zrobienie tego na Ori kosztowało mnie lekko powyżej 400 złotych, a montaż jest tak prosty, że większość będzie w stanie zrobić to samemu (wystarczy kilka rzeczy odpiąć i wpiąć zamiast tego inne, przepust w nadkolu na to jest nieużywany, bez ruszania zderzaka). Używany moduł TRM z Focusa MK4 to było 220 złotych. Największym problemem jest kupno wiązek, bo po prostu trzeba trafić, żeby ktoś miał do sprzedaży.
Żeby było zabawniej, z tego co widzę całe belki z chowanym hakiem i tą podzderzakową częścią wiązki da się kupić w okolicy 600-800 złotych, wiec jak ktoś ma Escape czy Kugę bez haka, to da się mieć Ori za okolice 1500-2000 pewnie (pozostaje górna część wiązki, mała wiązka do zasilania, TRM oraz moduł sterujący mechanizmem z przyciskiem i głośniczkiem).
Czyli, jeśli ktoś chce, to jest w stanie sobie to sensownie zrobić w rozsądnych kosztach, jeśli ma cierpliwość i czas na namierzenie części.

PS. W zasadzie można kupić sobie sam moduł TRM z Kugi/Focusa (są wciąż za 220), wiązkę CAN/zasilania (LX6J-13B576-AA, widzę za 40zł na Allegro), wtyczkę 12-pin do TRM (z jakiejś wiązki Forda, może jeszcze będzie miała gumę do przepustu w komplecie) i pociągnąć samemu przewody od niej (siedem plus masa) i zakończyć gniazdem 13-pin. Funkcjonalnie będzie na równi z oryginałem w Kudze (jak jeszcze wrzuci się bezpiecznik na linii Ignition Power).

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 26-08-2025 o 11:51
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem