Temat: [Ogólne] aktualizacja dla sync 3
View Single Post
Stary 01-09-2025, 11:27   #2212
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: aktualizacja dla sync 3

Witam

Wydaje mi się że działało na sofcie 3.4.23088 i mapy F12
(korek na czerwono)

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Funkcja TMC jest wbudowana w ACM i nie ma nic wspólnego z aktualizacją Sync3.
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]
Ford od prawie 5 lat - "tnąc koszty" i całkowicie nas olewając - nie odnawia licencji na polskie TMC a teraz do tego olewa zakup nowych danych mapowych...
[...]
W moim odczuciu, temat TMC jest bardziej złożony

W podmenu nawigacji mamy przycisk "Lista informacjo o ruchu drogowym"

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dawniej - w poprzednich wersjach oprogramowania można było wejść do tego podmenu.
a) gdy były informacje drogowe to można było wyświetlić
- albo w pobliżu
- albo na trasie
b) w sytuacji gdy system nie odczytał wiadomości, to podmenu było po prostu puste

Teraz nie ma możliwości wejść do tego podmenu (przez chwilę kręci się kółko i "wywala" )

Wcześniej była inna ikona przycisku informacji drogowych

2) Kwestia licencji TMC
Spotkałem się z informacją, że w Niemczech jest 2 rodzaje TMC
a) TMC "zwykłe" - bezpłatne (mniej informacji)
b) TMC Pro - płatne - potrzebna licencja

W zeszłym roku byłem w Niemczech i Sync w wersji 3.4.23188 nie odbierał komunikatów drogowych
(nie pamiętam jaka była wersja mapy - czy już F13)
a) najpierw jechałem bocznymi drogami na Google Maps i dojechałem bez problemu
W drugą stronę postanowiłem sprawdzić Sync i trafiłem na zamkniętą drogę ze względu na roboty drogowe
Pomyślałem - boczna droga, TMC może tego nie znać
b) w drodze z Hanoveru do Krakowa jechałem na mapach Sync i "wtopa" => w pewnym miejscu
zamknięta główna autostrada i ruch pokierowany przez miasto, a fordowska nawigacja usilnie chciała mnie zawrócić na zamkniętą
autostradę bo nie miała informacji o zamkniętej drodze

Tak więc zastanawiam się czy problem z TMC, to nie kwestia tego, że Ford wycina / ogranicza pewne funkcje oprogramowania

Najlepszym przykładem na to jest Ford Pass - mam auto bez modemu
Na starym sofcie 3.4.21020 Sync 3 obsługiwał Ford Pass i w telefonie mogłem sprawdzić wiele funkcji - teraz to wszystko jest wyłączone

A kiedyś było tak

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 01-09-2025 o 22:40
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem