Witam wszystkich. Po przeczytaniu wątku i mając sam problem z czujnikiem otwartych drzwi wrzucam opis i parę zdjęć jak sobie poradziłem z problemem.
U mnie to były drzwi tylne prawe. Praktycznie nie używane, wystarczyło zmostkowac obwod przy module komfortu i po sprawie. Jednak postanowiłem zająć się problemem, bardziej hobbystycznie niż z konieczności. Dodatkowo na allegro można znaleźć używany zamek w cenie 50 zl z przesyłką. Pojawia się tylko pytanie jak długo taki czujnik nam wytrzyma, choć za te pieniądze mozna zaryzykować. Ja wybrałem opcję wymiany samego czujnika. Uszkodzony mikroprzełącznik odcinamy brzeszczotem. Do nowego mikroprzelacznika przylutowujemy kabelki. Przewiercamy sie przez obudowę zamka aby wyprowadzić kabelki w stronę taśmy. Skrobiąc delikatnie taśmę, odsłaniamy ścieżki, do których następnie lutujemy nasze kabelki. Musimy odpowiednio przymierzyć i ustawić nas przelacznik tak aby pracujący zamek odpowiednio go włączał i wyłączał. Najlepiej na otwartym zamku, gdy przelacznik powinien byc wciśnięty (a tym samym styk rozwarty) . Gdy zamkniemy zamek mikroprzełącznik powinien być swobodny (nie wcisniety, obwod zaś w tym momencie jest zwarty NC). Dajemy na spód przełącznika klej typu super glue i odpowiednio ustawiamy, mając jeszcze kilka sekund na poprawki. Sprawdzamy czy zamykając i otwierając zamek nasz mikrowyłącznik odpowiednio "klika" tj. zamyka i otwiera obwód. Ja dodatkowo mikrowłącznik przyłapałem klejem epoksydowym, jednak bez niego powinno też sie obyć. Kabelki upychamy obok nowego mikroprzełącznika we wnękę po starym odciętym. Składamy zamek tak jak go rozebraliśmy i montujemy. U mnie działa.
Należy pamiętać, żeby przylutować kabelki, aby wlacznik był NC, czyli w momencie gdy przelacznik jest swobodny ( nie wcisniety) to mamy zamknięty obwód (drzwi zamknięte). Dłubania jest sporo, ale możemy prawie bezkosztowo naprawić sobie czujnik otwartych drzwi. Mam nadzieję, że komuś tym wpisem pomogę. Mikroprzełącznik powinien mieć wymiary 13x6mm aby zmieścił nam się we wnęce. Podaję link do allegro (cena 3,5 zł):
https://allegro.pl/oferta/przelaczni...nc-15847698756
Na dole zdjęcia do wglądu. Oczywiście mozna to zrobic "po swojemu". Chciałem tylko dać inspirację i motywację, że jest to temat do ogarnięcia samemu. Powodzenia.