Odp: Montaż haka - jak to robi serwis
Sporo o tym czytałem - nie lutowowałem jeszcze złącza, tego mniejszego modułu.
U minie problem jest taki, że hak się teraz rozłaoży, ale i tak jest komunikat: "Hak kolowniczy odblokowany Holowanie zabronione Patrz instrukcja obsługi". Po naciśnieńciu 2x przycisku hak zaczyna sie chować dochodzi do pozycji zamkniętej silnik cały czas kręci aż są opory, po czym wraca do haka otwartego i kęci też do oporu zostawiąjąc hak wypuszczony.Hak wygląda na zablokwany - naciakając na kule haka ani nie drgnie.
nie mniej komunikat na zegarach jak wyżej (nie było jeszcze nic w modułach kodowane) i sygnały dźwiękowe i doda w przycisku - "UWAGA: Ostrzegawczy sygnał akustyczny (PIP, PIP, PIP, PIP...) i migająca dioda ostrzegawcza LED znajdująca się na przycisku
zwalniającym (oba sygnały ostrzegawcze włączają się na 30 s z taką samą częstotliwością) sygnalizuje usterkę chowanego haka holowniczego, instalacji ele
ktrycznej lub usterkę w module. Sprawdź pod kątem możliwych przyczyn i napraw w razie potrzeby" czyli uszkodzone moze być wszystko.
do tego ten bład halla, czy ten czujnik Halla jest w silniku - trzy środkowe przewody? Dwa zewnętrzne wiadomo silnik.
Krańcowki w części mechanicznej haka sprawdzone i są sprawne.
czy ten czujnik halla zlicza obroty silnika i zapamiętuje na ich podsatwie stan haka - wysunięty/złożony?
Jedna z krańcówej jest aktywowana przez trzpień w pozyciach skrajnych (więc z niej nie ma informacji szczegółowej która jest pozycja), drugiej krańcówki nie rozpracowałęm, ale wygląda jak by miała właśnie coś wspólnego z blokowaniem jednak pewości nie mam.
|