Temat: [Mondeo 2000-2007] Blad p0571
View Single Post
Stary 06-09-2025, 18:29   #1
Mondeo06
ford::amateur

Imię: Fordi
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Blad p0571

Witam wszystkich. Jestem nowy i postaram sie opisac swoj problem szczegolowo. Posiadam mondeo mk3 2006r 2.0 tdci 130KM ABS, ESP bez tempomatu. Opada mi wskazowka predkosciomierza ale tylko po dlugim postoju tzn po nocy nie zaleznie czy bede jechal rano czy popoludniem bez roznicy czy goraco czy deszcz tylko jak przejade kilka dziesiat lub kilka set metrow nie ma na to reguly. wskazowka predkosci spada nic wiecej sie z autem nie dzieje. Wskazowka spada i potrafi podniesc sie pochwili lub po dluzszym czasie. Wstepuje to jednorazowo lub z 2-3 razy spadnie i zachwile wskazuje. Po takich skokach pozniej moge jezdzic caly dzien na dlugich odcinkach lub po miescie kilka razy parkujac potem odjezdzac i wskazowka dziala bez taki spadkow. Tak dzieje sie tylko zaraz po ruszeniu na drugi dzien. Sprawdzalem test licznika i wskazowka licznika nie wstaje jak spadnie wszystkie inne test przechodza. Licznik predkosc w menu wskazuje przedkosc mimo ze wskazowka lezy na zero. Zrobilem skan bledow przez OBD jest tylko jeden P0571 wymienilem czujnik hamulca na nowy lecz blad nadal jest. Test menu licznika pokazuje dtc none. Blad P0571 jest ciagly po skasowaniu jest ponownie odrazu lecz po skasowaniu przy wcisnietym hamulcu bledu nie ma. Po zwolnieniu hamulca blad odrazu wraca. Swiatla STOP dzialaja, ABS reaguje odrazu po chamowaniu na sliskim. Opadajaca wskazowka predkosciomierza nastapila po jakims czasie ja wczesniej 2x padl mi aku, nie mozna bylo go dopalic tylko wszysko wariowalo na liczniku. po kupnie nowego aku bylo wszystko OK. Po czasie zaczela spadac wskazowka i zrobilem skan bledow lecz czy ten blad na zaleznosc ze wskazowka to nie wiem poprostu staram sie podac jak najwiecej szczegulow. Szukalem pomocy ale nie znalazlem nic poza wyniana czujnika stop przy pedale hamulca dlatego prosze o porade na forum.
Pozdrawiam forumowiczow
Mondeo06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem