|
ford::professional
Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Odp: ZAPŁON benzyna - Wymiana świec kabli zapłonowych i cewki
To i ja się przyłącze. We wszystkim co posiadam i posiadałem z silnikiem Sigma/Duratec zawsze były taki zestaw: przewody NGK RC-FD807 + świece 4M5J-12405-AA (ta sama świeca, a raczej jej odpowiednik może mieć też inne oznaczania np. FINIS starszy lub nowszy oraz oznaczenia Motorcrafta starsze lub nowsze) i nigdy problemów nie było. Dokręcam z wyczuciem, ale jak chcesz się bawić, to instrukcji stoi 15 Nm. Podobno kiedyś cewki padały, ale mnie to przez wiele lat i kiedyś cztery, a dzisiaj trzy Sigmy w domu to nie dopadło.
Przewody wywalam co jakieś trzy, cztery lata. Wcześniej przewody wylatują, a raczej wylatywały jak dostały wody, bez względu na to czy na izolatorach świec były wypalone ślady po przeskoku iskry czy też nie. FF2 przedlit ma taka przypadłość, jak nie ma wygłuszenia maski, Fiesta mk7 jak podszybie plastikowe zanieczyści się błotem i liśćmi. Obecnie oba powody w moim przypadku są już historią.
Oczywiście po wymianie w/w elementów uruchamiasz silniki i jedziesz nie robiąc nic.
Wymiana tego, co powyżej nie zaszkodzi na początek, ale zastanawiam się czy te opisane problemy nie są związana z jakąś nieszczelnością w układzie dolotowym, którego elementy wymieniłeś w swoim poście. Niestety na odległość potwierdzić się tego nie da.
|